Страх от хаос заради новата украинска църква

Автокефалията се ограничава в границите на Украйна, пише в томоса, връчен на Богоявление от Вселенския патриарх

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Обединителният събор в Украйна по мнението на Порошенко трябваше да обедини всички църкви и да създаде единна православна църква в Украйна, но какво се получи: двете отцепнически групи се обединиха, а единствено каноничната УПЦ така и си остана. Най-забележителното в цялата тази история обаче е безпрецедентната намеса на държавната власт. Украйна е страна, която се стреми към Европа, страна, която твърди, че споделя европейски ценности. Една от най-важните ценности на Европа е принципът на отделяне на църквата, религията от държавата - светския характер на държавата. Какво виждаме в Украйна? Виждаме президента на Украйна Порошенко, който председателства църковен събор, който определя кой трябва да бъде начело на "новата църква", който грубо се намесва в църковния живот и не се колебае да го прави публично, превръщайки го в театър на абсурда. Какво би станало ако например Путин председателства църковен събор и директно казва кой патриарх трябва да бъде избран. Веднага щеше да избухне огромен скандал. Журналистите от цял свят и активистите по правата на човека веднага щяха да го осъдят с унищожителна критика. А къде са сега Европа и САЩ?

Къде и у кого го видяхте тоя ''страх'' дето сте го лепнали в заглавието освен за вашето място ако не се нагъзвате.... Хаоса майдански не е спирал така че ще гледаме до кога ще го търпят украинците..

Когато никой чужденец не е уважил срещата между един в партер и друг зад него значи нищо като хората не сте направили....

ако джуджето е отзад няма нищо да стане . ама ако е Порошенко зад джуджето..... Путин шоколад ще изкарва през устата че задния изход ще е запушен..ха.ха

Аз нещо не виждам тоя дето ви стряска в съня на снимката ама то явно при вас си е по рождение да гледате и да не виждате да чете и да не разбирате.....Да ви е сладък задния шоколад на потрошенко за който както се разбира мечтаете..

Сава на Украйна и честито независима украинска църква. Добре дошли са в България да имат свои църкви за всички украинци и православни българи.

Сава не е на Украйна, а митрополит на Полша, за какви украински църкви в България говориш, след като Вартоломей им забрани да имат изнесени църкви зад граница?

Рботата на путинския патриарх е спукаба. Ако сРПЦ има 100млн по цял свят, тогава вадиш от тях 40 млн украинци плюс 10 млн по цял свят и остават 50млн руснаци православни в Русия Но има и още нещо някъде бях чел, че активни православни в Русия са само 5млн при над 20млн активни мюсюлмани

колкото и да пънеш пилешкия си мозък с бисери, руската православна църква е и ще бъде най-голямата в света, а украинските отцепници няма да бъдат признати от нито един патриарх освен турския капитан

Питам се как пък нямаше един патриарх от друга държава дето да покаже че признава тази скалъпена измислица ами саде потрошено със свитата си и естествено вартоломейчо за да му се чуе името след поредния скандал...Има ли информация кои църкви са признали тази подлога на вартоломей освен самите те???

Всички останали! Само руската е на въпреки

….няма такава ...

няма жив патриарх, който да е признал тези отцепници, няма и да има

Канонично погледнато, Вартоломей създаде ерес в бивша Украйна!

Поредната васална на сащ църква която няма право даже миро да си прави:(((((( От написаното разбирам че някой си взел се за всьо и вся в православието въпреки че има вселенски събори за решаване на основни въпроси решил да си вземе още нещо което да командва самостоятелно защото това нещо само му се е натикало в ръцете...

набавил си още една митрополия: Глава на Вселенската патриаршия и на Светия Синод е архиепископът на Константинопол, Новия Рим и вселенски патриарх, пръв сред РАВНИ и съвместен държавен глава на Света гора Вартоломей I (1991-). Поместните православни църкви на Вселенската патриаршия се състоят от 6 архиепископии, 8 църкви и 18 митрополии, осем от които директно управлявани от вселенския патриарх. Три от шестте архиепископии имат свои митрополии - общо 17, които са част от техните диоцези. Две от църквите на патриаршията са автономни - Финландската православна църква и Естонската апостолическа православна църква.

Оставте Потрошения да си вярва на каквото си иска. Господ знае кога да го спре и него. Сега му трябва да създава шум около себе си защото забвението малко по малко го поглъща. От Константинопол никога и нищо добро не е дошло.

Томос се дава на обединена православна църква, която е единствена в държавата, а в Украйна в момента има 2 православни църкви. Следователно томоса и църквата съгласно каноните на православието са нелигитимни.

Руснаците са винаги били против всеки, който се опита да се откъсне от тяхното отровно влияние. със същата енергия са били против независимата българска църква, защото тогава са смятали за своите верни хора гърците. Иначе съм безкрайно изненадан как руския трол напълни форумите. Щото не мога да повярвам, че има българи чак толкова запознати с църквоните канони, историята на украинската църква и отношенията между руската патриаршия и вселенската. толкова жалки са продажните тролчета!

В Швеция имаше осъдени такива тролове които бяха преследвали и тирмозили едно момиче проруски тролове и тука са такива на мен са ми вредили такива на мейла който лекомислено си нях оставил на профила. Много по-зле са нещата отколкто ви си представяте.

Грузинска православна църква 5 000 000 грузински Тбилиси, Грузия Е.ах та в лъжеца! 2017 прерояване Грузия - 3,718млн човека!

за разлика от порошенковската няма териториални ограничения да има църкви само в Грузия - изселници има по цял свят и те си имат църкви.

Коментарът беше към тоя с изброените. Не знам защо излезе като апостроф тук. Няма толкова грузинци в цял свят! 5млн... затова казва, че е лъжец. Все едно 4млн македонци. :))))))))))

които се информират - включително по църковните въпроси? Където пише и за това: "От 18 век и началото на 19 век патриаршията до голяма степен приема „мегали идея“ и се стреми да гърцизира негръцкото християнско население в империята. Тя противодейства с всички сили и средства на църковно-националната борба на българския народ и след учредяването на Българската екзархия (1870 г.) не признава нейната автокефалност (самостоятелност) до 1945 г. Цариградската патриаршия възпрепятства българската църковна и училищна дейност в Македония и Одринско, които по силата на Берлинския договор 1878 г. отново остават в пределите на Османската империя."

За разлика от такива като теб които биха се радвали Кърджали да се отдели от Бг.Или за разлика от Американците които копнеят Калуфорния да се отцепи.Къде ви намират такива имбецили бе?

В днешно време съществуват петнадесет автокефални църкви име брой вярващи богослужебен език седалище Цариградска патриаршия 3 500 000 гръцки Истанбул, Турция Александрийска патриаршия 1 200 000 гръцки, арабски Александрия, Египет Антиохийска патриаршия 1 370 000 арабски, гръцки Дамаск, Сирия Йерусалимска патриаршия 50 000 гръцки, арабски Йерусалим, Израел Грузинска православна църква 5 000 000 грузински Тбилиси, Грузия Българска православна църква 8 000 000 български, църковнославянски София, България Сръбска православна църква 8 000 000 сръбски, църковнославянски Белград, Сърбия Руска православна църква 100 000 000 църковнославянски Москва, Русия Румънска православна църква 16 000 000 румънски Букурещ, Румъния Кипърска архиепископия 420 000 гръцки Никозия, Кипър Гръцка архиепископия 10 000 000 гръцки Атина, Гърция Албанска православна църква 160 000 албански Тирана, Албания Полска православна църква 500 000 църковнославянски Полша Чехословашка православна църква 150 000 църковнославянски Прага, Чехия и Прешов, Словакия Американска православна църква име брой вярващи богослужебен език седалище Цариградска патриаршия 3 500 000 гръцки Истанбул, Турция Александрийска патриаршия 1 200 000 гръцки, арабски Александрия, Египет Антиохийска патриаршия 1 370 000 арабски, гръцки Дамаск, Сирия Йерусалимска патриаршия 50 000 гръцки, арабски Йерусалим, Израел Грузинска православна църква 5 000 000 грузински Тбилиси, Грузия Българска православна църква 8 000 000 български, църковнославянски София, България Сръбска православна църква 8 000 000 сръбски, църковнославянски Белград, Сърбия

в края, ама с копипейста е така. много хора са се изложили в тая тема, но още не е късно да продължават в същия дух. а вартоломей е отменил решение на константинополския патриарх Дионисий ІV от 1686 година, за да даде томос на една изцяло зависима от Вартоломей църква, според който томос той ще решава кой кой ще бъде в независимата църква. на съвременен език - той ще назначава и уволнява. от Турция.

Браво! Хайде сега от Руската Православна Църква вадиш 40 000 000 украинци православни, добавяш Украинската Автокефална Православна Църква и всичко си идва на местатс

си ги запази за себе си. прочети пак статията и осмисли, че църквата на Порошенко е ограничена в рамките на Украйна, а споменатите от теб нямат наложени такива ограничения - 100 млн. са по цял свят.

Тия православни попища никога не съм ги разбирал, живи и здрави да са.

откъдето е минало християнството, навсякъде е създало по една столица - Коринт, Рим, Сердика, Константинопол, Киев и последно Масква

Съгласно томоса, Въртоломей започва да прибира приходите от всички задгранични структури на украинската църква. Вече нищо да не влиза в Украйна. Нищо лично, просто бизнес. Ако сегашните структури се подчинят на киевските разколници, това ги чака. Турското отче с византийски номера не е упълномощавано от останалите равноправни Църкви за такива действия. Присвоява си правомощия, каквито по каноните няма.

Константинополската патриаршия е призната за църква-майка от всички новосъздадени поместни автокефални църкви. От тук произтича и особения и статут!

Константинополската патриаршия е първа сред равни, което не и дава право да решава самостоятелно, досега нито един от останалите 14 патриарха не е признал новата украинска църква, което я прави незаконна

вече не е - чашата е преляла дори в Полша.

кое не е угодно на дежурната орка, че трие бясно? жидовете са рязани. факт. тия и двамата ДОКАЗАНО са жидове. факт. Желязната църква в Истанбул е българска. факт. Желязната църква става желязна след над 15 опажарявания! Факт. Желязната църква е платена изцяло и само от българи! Факт! Този коментар ще се появява всеки път, когато бъде изтрит докато не забраните коментарите под тази НЕновина! Всеки има право на мнение! Имаме свобода на словото. Все още. Като не ви изнася спрете коментарите с скапания си сайт! двама рязани жидове в БЪЛГАРСКАТА уж църква в Истанбул... каква гадост! потрошенко всъщност е валцман, жид. онзи епифаний и той жид! И се кръстят в църквата на българите... сривана над 15 пъти от турците и опожарявана, докато най-накрая българите на я заплащат със зато, за да я издигнат от метал! Да не може да се пали повече... каква гнус и пошлост...

Руските псета си лайте Украинският керван си върви уверено Путински майдан няма и няма да има

керванът до 5 години ще се съкрати с 30-40 проца Млади здрави кадърни Ще останат дърти некадърни и болни Що ли имам чувството че тоя филм ми го прожектираха отдавна

Глупак

Бегеец,каква самостоятелност,България има ПАТРИАРХ на цяла България на Украйна турския поп назначи МИТРОПОЛИТ знаеш ли какво означава това и знаеш ли колко митрополита има в България и ти ми говориш за самостоятелност глупак си ти бегеец.

В Православната църква има три степени на свещенослужение: епископска, презвитерска (свещеническа) и дяконска. Митрополит, архиепископ, екзарх, патриарх са почетни звания за епископския сан

Единствено патриарха (не и митрополита) е предстоятел на поместна автокефална православна църква със статут на патриаршия.

Това са новите македонци с безумните глупости, ама хак да са им на руснаците щото те измислиха нашите македонци и сега си патим!

Обратното е Русия е украинската Македония, която е откраднала името си езика си и вярата си от Украйна

всъщност тоя т,н ,,,,вселенски,,,,патриарх не се ли изживява като Римски папа в разрез с православния канон Аз съм малко атеист но доколкото ми е известно в православието всички патриарси са равни и ако е така то тоя от Истанбул би трябвало да си гледа епархията а не да се вживява като папа какъвто не е Аз мисля че българите отдавна са отхвърлили фанариотството и тоя плъх би трябвало да си гледа дъртите кокали а не да обвинява България в кражба и раздава ,,,томоси,,да му го н,,,м

Ти и мисъл

гнус ме е дори да те чета

Значи досегашната украинска Църква е много по-самостоятелна, дори мирото си вари сама, а тази на Порошенко всъщност е Екзархия в диоцеза на Вартоломей, и затова е напълно подчинена на Истанбул във вътрешно-църковните си дела... Порошенко излезе пророк като каза че на 6-и ще получат Автофек... е там каквото каза, де;)

автоФИГалия. фиг=среден пръст.

Украинската църква е със същите статут и права както всички нови автокефални църкви/ каквато е и Българската/. Натравете усилие, прочетете съответните документи, не говорете наизуст..

това са пълни глупости, ако беше така, Вартоломей щеше да назначи патриарх, а не митрополит, целта му е да си присвои църкви и манастири, вече получи 12 манастира, които Порошенко му подари.

Вартоломей лишава творението на Порошенко от атрибутите на автокефална църква... ерго щом не пирилича на патка и не кряка като патка няма как да бъде патка-)

Единствено патриарха (не и митрополита) е предстоятел на поместна автокефална православна църква със статут на патриаршия.

Ей, тая руска пропаганда край няма! Дайте препратка към това интервю, защото аз не го намирам? В състояние са да унищожат целия източно православен свят, в злобата и лошотията си тез братушки! Не могат да си простят, че само с оръжие и сила ги броят за нещо! В последно време доста често срещам подобни измислици тук, жалко явно вече не сте моя Дир.бг!

кремльовски звън!

да ви таковам религиите...... Исус баш такива работи им е казал да правят..... мега раздори...

Руската църква няма Томос!!!! Те са самопровъзгласили се, както със всичко останало.......

Имат разрешение за патриарх, но не и за автокефалия.

Това е трагикомичния край на имперските фантазии за Трети Рим! Не плачи , дете...

Аз не знам за какви филми и лудници става въпрос - Константинопол и Византия няма мнооого отдавна. Всички решения на тоя агент вартоломей са абсолютно нелегитимни.

Тия дето подкрепят разкола в Украйна да се върнат 200 години на зад и да прочетат за фанариотите и вселенския патриарх в Стамбул! Да прочетат за българската борба за самостоятелна Православна църква и да спрат да пишат глупости! А за тия дето са платени пишете де, така поне знаем кой ни е врагът и какво представлява!

Явно не познаваш историята или се опитваш да промиваш мозъци. Написал си пълна безсмислица .

все едно България преди 25 години същата ситуация в Украйна! ХОХАХАХАХХАХАХА ТОВА Е ДА СИ ПРОСТ НАРОД И ДА ПОЗВОЛЯВАШ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ ДА ТИ СЕ МЕСЯТ В ЖИВОТА! УКРАЙНА ЩЕ СТАНЕ ПОДОБИЕ НА БЪЛГАРИЯ ДО 5 ГОДИНИ! НАД 10 МИЛИОНА УКРАИНЦИ СА НАПУСНАЛИ РОДИНАТА СИ! СТАНАЛИ СА ДОНОРИ НА ПЛЪТ ЗА ЗАПАДНЯЦИТЕ!

хахахахахаха, ти на какво се смееш - на това, че си донор на анус за руснаците?

Опорките на Москва или лъжите на руския фашизъм 1. Украйна ще загине без Русия 2. Украйна се управлява от фашистка хунта 3. Крим сам се премести в Русия 4.Украйна е завладяна от САЩ 5. В Донбас е граждандка война 6. В Украйна има църковен разкол Истината Русия на Путин е фашистка диктатура, която загуби войната с Украйна и злобее безкрайно

един цент -давай давай

Вече трети ден откъм Москва се носи яка миризма на фекалии! Интересно защо?

Ми кво очакваш, след като се оказа, че Московската РПЦ не е автокефална, а авто Фекална!

Виждам, че доста ви вълнува проблема. Спокойно всичко е наред, нищо кой знае какво не се е случило. Процесите са съвсем естествени.

Преминаване в тн "братска" прегръдка на самозванния поп от Фанара! Българската Църква много добре знае, какво значи това!

нека да обясни ЗАЩО НЕ ОТИДЕ НА ВСЕЛЕНСКИЯ СЪБОР ЗАЕДНО С РУСНАЦИТЕ , А 15 ДРУГИ ЦЪРКВИ ОТИДОХА!

Кога се състоя, кой приема участие и тн?

Не лъжи. Нито една църква не отиде,а и този събор е нелигитимен. Всеки патриарх във всяка православна държава може да се обяви за вселенски,и да си насрочи някакъв събор. И там да се опитва да дитува надругите свободни църкви няккакви сороски опори. Това е смешно.

ОТИДОХА НА СЪБОРА!

важна но и трябва да се учи! А тия дето пишат са платени и са учили основно за западняците как станахме богати и са забравили част като изтебихме милиони аборигени!

Някъде бяха казали, че ги е страх от ланшния сняг! По спокойно ДИР СТРАХ И ХАОС ИМА САМО В РУСИЯ!

УПЦ с томоса е автокефална църква! РПЦ без томоса е автоФекална секта Мухахахахахахаха!

Само дето едната може да си прави миро самостоятелно а другата трябва да си иска от вартоломейчо.....Мухахаха....и да пръднат ще да искат от него разрешение както е написано

Българите са против църковната секта на Порошенко

Порошенко, като разбра това се ужаси си го премести от десния крачол в левия!

В левия си го премести Владимир и седна удобно да гледа как се гърчи потрошенко. В русия съда запорира всичките фабрика на евреина. Сега хем рабоят, хем под неговата марка, хем не му отчитат пари. Всичко над разходите отива за покриване на стари дължгове за данъци!

-Не българите!-А тия които ОБИЧАТ Русия повече от България.

Порошенко има рейтинг 7 %. Сигурно ще бъде осъден след 2-3 месеца и анатемосан от УПЦ

Вие руснаците миналия месец пророкувахте че ако имало независима от Москва Украинска Православна Автокефална Църква, кръв щяла да се лее в Украйна. Сега пак пророкувате, ама само хаос Истината е че загубихте войната с Украйна

Че то и война с окрайна ли имало? :)))) хахахаха

Порошенко превърна и УПЦ в кочина

Порошенко проврна УПЦ в православна църква, а Путин превърна РПЦ в сатанинска секта! УПЦ има ТОМОС, РПЦ няма, значи не е църква!

Значи си глупак/чка/

Те излязоха от кочината?

Мда, вместо към Москва, към Истанбул... голяма промяна...

Така е, вместо към КГБ, пак към БОГА!

Schilo

Към кого? Хахахахахахахах!

А, Паросенко светец, нъл тъй.

Че томосът за нашата независима Православна Църква навремето да не сме го получили от Москва бе? Между другото, Руската православна църква къде им е томосът

Ми правилно, в Москва нямо църква, а сатанинска секта! Мястото на църквата не е в сектите!

Schilo

Та, кое и е независимото на УПЦ? Всъщност, от целия православен свят, май само Вартоломей се е изцепил по въпроса.

всъщност Вратоломей си е присъединил цяла държава към властта си...

Schilo

И това то има.

има в Русия! Не се престаравайте чак толкова от ДИР!

Schilo

Трябваше да започнеш с : "Вчера се върнах от Русия и видях....."

Значи не става дума за никаква самостоятелност.

Ако беше украински алтернативен научен институт - както и да е. Ама църква? Бог? Религия? В кой век живеем ?

Тук става дума за хората, които живеят още в средновековието.

Бравос Потрошенко. Турция освободи православна Украйна от провославния гнет на руската патриаршия. До къде могат да паднат тези Утрепки, нямат дъно!

Мъка за руските фашисти

Шукин здрасти

Бжежински още през деветдесетте години обяви Православието за новият враг номер 1 на "запада" след разпадането на СССР. Справка – Ливан (бяха повече от половината християни преди 1975г) Кипър, Сърбия, Македония, Украйна, Сирия, Грузия, Гърция, Армения, България... Русия, разбира се и най-вече. Ред е на Молдова. Да се готви Белорусия. Православието е разпространено в Сев.Африка, Близкия изток и Източна Европа.

Що за глупости? Полска православна?! църква (филиал на КГБ от Москва) изразили опасение от Десен сектор Истината е такава каквато я каза Президентът Порошенко Духовната независимост на Украйна е основа на бъдещия мир в района Украинската православна църква, (Руски патриархат) имат една седмица да се преименуват на Руска Православна Църква А нищо чудно утре Обединената Украинска Автокефална Православна Църква да заоочне дейност не в Полша, с в Русия ха ха ха ха

Даже не ставаш и за съжаление.

Не се притеснявайте - докато Жужето е на власт, по-лошото за пРоссия тепърва ще предстои....

"Хубавото", беше при Елцин. За "международната общност", обаче.

Тия поляци са тъпанари. Не разбират че независимата украинска църква е в полза и на полските католици.