Комисията за конфликта между Руската и Украинската църква към Светия Синод ще заседава в Троянския манастир. Това съобщи за "Фокус" иконом Николай Георгиев - началник на Отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ-БП. Заседанието ще започне по обяд в присъствието на Негово светейшество Българския патриарх Неофит. Членове на комисията са само митрополити.

"Те ще прегледат всички документи и становища и ще ги представят на събрание в пълен състав на Светия Синод, когато са готови. Документите са от над 300 години. Процесът ще бъде много дълъг, защото някои документи ще трябва да бъдат преведени официално", обясни иконом Николай Георгиев.

Миналия месец вселенският патриарх Вартоломей I се съгласи да признае независимостта на Украинската православна църква от Московската патриаршия - ход, който беше приветстван в Киев, но осъден като "катастрофален" в Москва.

Какво ще реши БПЦ?

Пред БТА иконом Николай Георгиев уточни, че негово светейшество патриарх Неофит не е свикал заседание на Светия синод на БПЦ в Троянския манастир по въпроса за ситуацията между Украинската и Руската православна църква. Патриархът и митрополитите от Светия синод ще пристигнат в Троянския манастир за панихидата, която ще бъде отслужена утре в Светата обител за шест години от кончината на приснопаметния патриарх Максим. "Това, че ще се съберат заедно и че ще говорят помежду си, не означава, че е свикано заседание", обясни отец Николай Георгиев. Комисията към Светия синод, която разглежда документите за ситуацията между Украинската и Руската църква, по принцип работи, но тя трябва да прегледа много документи, потвърди той.

По-рано днес БНР съобщи, че Светият синод се очаква да обсъди евентуално свикване на Всеправославен събор по въпроса за предоставяне автокефалия на украинската църква. В средата на октомври Варненският митрополит Йоан каза, че той и още двама митрополити искат Вселенски събор да реши статута на Украинската православна църква. Другите двама са Ловчанският митрополит Гавриил и Видинският Даниил. Светият синод на БПЦ обаче тогава отхвърли това предложение.

"Това е наше мнение, но в Светия синод може да имаме различни мнения, но излизаме с едното мнение - с решението на Светия синод", каза тогава Варненският митрополит. Той припомни как през 1998 г. в София се състоя Всеправославен събор заради разкола в БПЦ. Този Всеправославен събор взе решения и изигра голяма роля тогава за преодоляването на нашия разкол, отбеляза архиереят.

На въпрос кога се очаква официалната позиция или становище на Светия синод по въпроса за Московската и Вселенската патриаршия, митрополит Йоан още тогава каза, че на 5 ноември ще има заседание по темата.

Какви ще са тежките последици, за които говори Путин?

Преди два дни президентът на Украйна Петро Порошенко и Константинополският патриарх Вартоломей подписаха в Истанбул - в резиденцията на патриарха, споразумение за създаването на украинска църква. На 2 ноември в интервю за Би Би Си архиепископ Телмесос Йов от Вселенската патриаршия заяви, че от канонична гледна точка днес вече Украинска православна църква на Московската патриаршия не съществува. "Всички архиереи в Украйна вече са архиереи на Вселенския престол и така ще бъде в бъдеще", каза още той.

На 1 ноември руският президент Владимир Путин предупреди, че се осъществява "груба и безпардонна намеса в църковния живот". Без да конкретизира, по всяка вероятност той има предвид решението на патриаршията в Константинопол да признае независимата украинска православна църква. Ден по-рано, на форум на руската диаспора в Москва, Путин предупреди, че разделението между православните църкви след това решение ще има "много тежки последици".