Вселенският патриарх Вартоломей нарече предоставянето на автокефалия на Украйна "голямо историческо събитие" и обеща, че то ще завърши с предоставянето на томос, въпреки опозицията на някои църкви, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".

"Господ благослови изминалата година. Ние го прославяме за всички благословии, които ни е дал, и особено за великото историческо събитие на автокефалията на Църквата на Украйна, дело, което ще приключи и ще бъде благословено тази неделя в присъствието на новия примат на тази посестрима църква и в присъствието на президента Порошенко. Тук те ще получат томос за автокефалия", - каза Вартоломей.

Той подчерта, че това решение "има много силна опозиция", но тя няма да разколебае позицията на Константинопол. В заключение патриархът изрази надеждата, че 2019 г. ще бъде година на мир за целия свят, а Православната църква ще се моли за него.

"И се молим сестринските църкви, които несправедливо се противопоставят на решенията и инициативите на Константинополския престол, най-накрая да започнат да мислят по-логично и справедливо, с голямо уважение и благодарност към църквата на нашата Вселенска патриаршия", добави Вартоломей.