В момента не сме разглеждали този въпрос, ще бъде в скоро време разгледан и ще има становище. Това каза пред журналисти патриарх Неофит, попитан какво е становището на Българската православна църква /БПЦ/ за разрива между Московската и Вселенската патриаршия.

Негово светейшество коментира темата в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", която отбеляза днес своята 115-годишнина със Света литургия и с откриването на ново общежитие за учениците.

Ситуацията между Вселенската и Московската патриаршия е нелека и трябва внимателно да се подходи, заяви пред журналисти Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Той каза, че Българската православна църква знае кой е каноничният представител на Украинската църква и винаги го е подкрепяла.

"Въпросът е, че ние имаме едно решение, което е свързано с това да се състави комисия и да се прегледа внимателно всичко, след което да се излезе с разумно, спокойно решение, което да бъде позиция на Светия синод", обясни митрополит Йоан.

Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" чества своята 115-годишнина

Снимка: БТА

Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" чества своята 115-годишнина

Снимка: БТА

Варненският митрополит отбеляза, че и БПЦ преживя преди години разкол и "трябва да се държим много стабилно в ония поуки, които са важни и в онези действия, които са необходими, за да не стига до разкол и до разделение".

Митрополит Йоан каза, че той е един от тримата митрополити от Светия синод, които искат да има Вселенски събор, който да реши статута на Украинската православна църква. Другите двама митрополити са Ловчанският Гавриил и Видинският Даниил. Светият синод на БПЦ обаче отхвърли това предложение.

"Това е наше мнение, но в Светия синод може да имаме различни мнения, но излизаме с едното мнение - с решението на Светия синод", каза Варненският митрополит. Той припомни, че през 1998 г. в София се състоя Всеправославен събор заради разкола в БПЦ. Този Всеправославен събор взе решения и изигра голяма роля тогава за преодоляването на нашия разкол, отбеляза архиереят.

На въпрос кога се очаква официалната позиция или становище на Светия синод по въпроса за Московската и Вселенската патриаршия, митрополит Йоан каза, че когато преди дни митрополити и патриархът са били в Троянския манастир, са се разбрали на 5 ноември да имат заседание.

Варненският митрополит уточни, че не може да се ангажира дали точно на тази дата ще бъде прието становището от Светия синод.

"Вече ситуацията е много трудна за нас, тъй като решението на Московската патриаршия е факт, но точно при тази трудна ситуация трябва да се реши с доста разум въпросът. Нещата са ясни, ние никога няма да подкрепим разкол и това е пределно ясно, и както нас ни подкрепиха, така и ние естествено ще подкрепяме каноничната църква. Ние нямаме право друго да направим", коментира митрополит Йоан.

Той уточни, че БПЦ ще погледне въпроса от двете страни и ще види доводите на едните и на другите.

"Принципът е ясен, има канони, които свидетелстват, че има давност и все пак един народ, който желае и разпознава даден свой първойерарх за такъв и го зачита, това не бива да се пречи от страна на светска власт. Това е политически въпрос, ние сме църковниците и трябва да си гледаме църковните дела и да не се вмесваме в политиката", заяви Варненският митрополит.

Светият синод на Руската православна църква (РПЦ) обяви в понеделник, че на свое заседание в Минск е взел решение да преустанови евхаристийно общение с Вселенската патриаршия в Истанбул. Свещениците на РПЦ вече няма да служат с тези от Вселенската патриаршия, а вярващите няма да се причестяват в храмовете под юрисдикцията на Вселенския патриарх Вартоломей. Решението ще остане валидно, докато Константинопол не промени сегашния си курс за обявяване на независима украинска църква.

Решението на Св. синод на РПЦ идва след заседание на Синода на Вселенската патриаршия от 11 октомври, който потвърди решението за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква и отмени решението си от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикция на Московската патриаршия. Според руското духовенство действията на Вселенския патриарх Вартоломей са грубо навлизане в установената канонична територия на РПЦ и превишаване на неговите канонични права. Според Вселенската патриаршия обаче, която се позовава на историческите документи, прехвърлянето на Киевския диоцез и митрополия през 1686 г. е направено като временна мярка, с условието Вселенският патриарх да бъде споменаван на службите.

Според специалисти въпреки едностранното преустановяване на взаимоотношенията в православния свят все още не съществува схизма (разкол) - за такава е нужно и двете страни да заявяват това открито, както и да бъде признато от другите православни църкви. Православният свят познава такъв прецедент и той е свързан именно с Българската православна църква, която обявява своята независимост от Цариградската патриаршия през 1870 г., а две години по-късно тя свиква събор, който официално обявява съществуването на схизма, която продължава до 1945 г.

За да се формира независима украинска православна църква, ще е необходимо Вселенският патриарх Вартоломей да прочете томос (декрет), който ще даде каноничното пространство за установяване на тази църква. Следващият етап ще бъде събор на всички епископи в Украйна, като вероятно ще има и присъстващи от Руската православна църква в Украйна. На него следва да бъде избран първойерарх (патриарх), с което да бъде финализирано създаването на новата църква. Според запознати с темата, ако патриарх Вартоломей продължи с този курс, това ще е факт до Рождество Христово тази година.