Грета Тунберг отказа екологична награда и парична премия, тъй като "климатичното движение не се нуждае от повече награди". Шведската 16-годишна екоактивистка благодари на Северния съвет, че й е предложил наградата, като сподели, че за нея тя е "огромна чест". Но, каза също тя, "политиците и хората на власт" трябва да се вслушат в "настоящите, най-добри научни постижения", цитира я Би Би Си.

Грета Тунберг беше фаворит за спечелването на тазгодишната Нобелова награда за мир, но наградата отиде при етиопския премиер Абий Ахмед.

В публикация в Инстаграм в обяснение защо отказва паричната награда от 500 000 шведски крони (40 000 британски лири; 46 000 евро), Тунберг написа: "Северните страни имат голяма репутация по целия свят що се отнася до проблемите на климата и околната среда.

"Не липсва самохвалство по този въпрос. Не липсват красиви думи."

Тя обаче отбеляза, че потребление на енергия в северните страни разказва "съвсем различна история".

Тунберг се позова на доклад от Глобалния фонд за защита на дивата природа (WWF) и американския мозъчен тръст Global Footprint Network, в който се казва, че Швеция, заедно с по-голямата част от Северния регион, живеят така, сякаш светът разполага с ресурсите на четири планети.

Пропастта между това, което науката каза, че е необходимо за ограничаване на глобалното повишаване на температурата и това, което се прилага, е "гигантска", заяви Тунберг.

"Ние принадлежим към страните, които имат възможността да направят най-много. И все пак нашите страни все още не правят нищо", изтъкна 16-годишната екоактивистка.

Северният съвет насърчава сътрудничеството между парламентите в страни, включително Дания, Финландия и родната страна на Грета Швеция. В Съвета членуват още Норвегия и Исландия.

Преди няколко дни (на 26 октомври) по време на голям протест във Ванкувър Тунберг отново настоя канадските власти да положат повече усилия в борбата с климатичните промени. Тя призова младежите, които бяха основната част от участниците в проявата, да поемат по-активна роля в защитата на околната среда.

"Ние сме вълната на промяната и няма да ни спрат, ако сме заедно", каза Тунберг.

Канада бе етап от обиколката на Тунберг в Северна Америка, след като миналия месец произнесе емоционална реч пред Общото събрание на ООН.