Американският посланик в Анкара Дейвид Сатърфилд е повикан в турското външно министерство във връзка с приемането от Камарата на представителите на американския Конгрес на две резолюции, насочени срещу Турция, съобщава турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА.

Според дипломатически източници Сатърфилд е повикан в турското външно министерство по повод приемането от Камарата на представителите на Конгреса на резолюция за събитията от 1915 г., лишена от историческо и правно основание, и на проектозакон, който предвижда налагане на санкции на Турция във връзка с операция "Извор на мира", посочва телевизията.

Какво предизвика гнева на Анкара

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри снощи с голямо мнозинство - 405 гласа "за" и 11 "против" резолюция за признаване на геноцида над арменците в Османската империя - символично, но историческо гласуване, което вероятно ще разпали напрежение в Турция. За първи път такава резолюция се подлага на гласуване на пленарно заседание на една от камарите на Конгреса във Вашингтон. Досега фактът на геноцида над арменците беше признат от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на САЩ и от Комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ.

Камарата на представителите одобри също с голямо мнозинство - 403 срещу само 16 против, пакет от санкции срещу Турция и нейния финансов сектор като наказание заради нейното нахлуване в Сирия.

В писмено съобщение на турското външно министерство се посочва, че Анкара отхвърля приетата от Камарата на представителите резолюция за така наречен "арменски геноцид". В съобщението се казва, че това решение, което няма "историческо и правно основание", е "взето с вътрешнополитически подбуди". Турското външно министерство осъди и приетия от Камарата на представителите проектозакон, предвиждащ налагане на санкции на Турция заради операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия.

Както можеше да се очаква, президентът Реджеп Тайип Ердоган неглижира решението на Конгреса за геноцида и заяви, че "признаването на арменски геноцид от американците няма никаква стойност".

Армения е признателна

Армения изразява признателност на Камарата на представителите на САЩ за приемането на резолюция, признаваща геноцида над арменците в Османската империя и смята, че тази стъпка има важно значение в контекста на тържеството на хуманизма, истината и справедливостта, се с казва в разпространена днес декларация на арменското външно министерство, съобщи ТАСС.

Армения е дълбоко признателна на членовете на Камарата на представителите на САЩ за решимостта при гласуването на резолюция номер 296, признаваща геноцида срещу арменците в Османската империя. Тази стъпка свидетелства за привързаността към идеите на хуманизма, истината, справедливостта, всеобщите ценности на солидарност и човешки права, се казва в декларацията на арменското външно министерство.

По времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити близо 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че става дума за гражданска война, в която са загинали между 300 000 и 500 000 арменци и още толкова турци и категорично отхвърля тезата за геноцид.

"Позорни" ли са решенията на Конгреса

В декларацията на арменското МВнР се подчертава, че приемането на тази резолюция е важна стъпка в поддържането на международните усилия, насочени към предотвратяване на престъпленията на геноцида. Армения е готова да продължи тясното сътрудничество с всички международни партньори за активизиране на усилията по предотвратяване на престъпления против човечеството, заявиха от арменското външно министерство.

Премиерът Никол Пашинян приветства решението на Камарата на представителите на Конгреса. Резолюцията (за признаването на геноцида) е смела стъпка в посока установяване на истината и историческата справедливост, тя ще донесе утеха на много потомци на арменци, преживели геноцида, написа Пашинян в Туитър.

Ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун в същото време осъди в Туитър приемането от Камарата на представителите на американския Конгрес на проектозакон, предвиждащ налагане на санкции на Турция заради операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия, както и на резолюция, определяща събитията от 1915 г. като "геноцид", съобщава Анадолската агенция. Алтун е посочил, че проектозаконът ,"заплашващ Турция с прилагане на санкции, напълно противоречи на духа на стратегическо съюзничество". "Този проектозакон няма да възпре решимостта на Турция в борбата с терористичните организации, а само ще застраши бъдещето на двустранните отношения и ще навреди на тези отношения", е изтъкнал Алтун.

"Тези инициативи, насочени към нанасяне на вреда на отношенията ни, ще имат вредни последици в дългосрочен план за съществуващото двустранно сътрудничество в много области", е предупредил той. Алтун е посочил също, че гласувалите с "да" за резолюцията за признаване на събитията от 1915 г. за "геноцид", ще бъдат "отговорни за влошаване на важни от стратегическа гледна точка отношения в един неспокоен район". Той е подчертал, че политизиране на историята в името на политически цели е недопустимо.

Турският президентски говорител Ибрахим Калън е написал в Туитър, че приетата от Камарата на представителите резолюция е "един от позорните примери за политизиране на историята". "Нека тези, които обвиняват Турция в геноцид, първо да погледнат своята история и кървавото минало на подкрепяните от тях терористични организации АСАЛА и ПКК", е посочил Калън, визирайки въоръжената арменска националистическа терористична организация "Тайна армия за освобождение на Армения" и нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК).