Правото да се идентифицираме като македонци, които говорят македонски език, е било и ще бъде извън всякакъв дебат, заяви днес президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в годишното си обръщение към парламента, съобщава агенция МИА.

Пендаровски припомни, че в интервю миналата година е заявил, че ако цената за присъединяване към ЕС е отказ от идентичността и езика, тогава няма жив македонец, който да приеме подобно условие. "И тогава, и сега, аз съм убеден, че членството в която и да е международна организация няма стойност, ако от теб се иска да се лишиш от идентичността си", каза Пендаровски.

Според него няма нужда от свикване на референдум по този въпрос, защото резултатът от подобно допитване е известен предварително.

"Ние не преговаряхме 25 години с Република Гърция само за допълнение към името, но, преди всичко, за международно потвърждение от целия свят, чрез ООН, за това кои сме ние и какви сме ние. Накрая ние направихме компромис, само защото в гръцкия парламент и в ООН бе ратифицирано и потвърдено, че ние сме македонци, които говорят македонски език", каза Пендаровски в годишното си обръщение към парламента.

Той припомни миналогодишното си обръщение, цитирайки: "Ние сме абсолютно готови да се изправим пред аргументите за някои исторически спорове, свързани с различни интерпретации за едно и също събитие или личност, но, правото да се идентифицираме като македонци, които говорят македонски, е било и ще бъде извън всякакъв дебат, защото това са отдавна закъснели исторически процеси".

Президентът на Република Северна Македония коментира предложенията в страната през последната година за свикване на лидерска среща или специална сесия на парламента, на която да бъдат определени червените линии в преговорите с България. Пендаровски каза, че са били организирани няколко лидерски срещи, но уточни, че според него подобен неинституционален формат на срещи трябва да бъде изоставен, защото в същината си той замества институциите, когато те нямат пълна легитимност, "какъвто не е случаят тук". Колкото до свикването на специална сесия на парламента, Пендаровски каза, че не вижда подобна необходимост, защото "няма парламентарен политически субект, който да оспорва идентичността на македонския народ и език".

"За мен е безсмислено през 2020 г. да съберем всички значими политически партии и политици и тържествено да подпишем, че ние сме македонци, които говорят македонски език", отбеляза Пендаровски.

Според него никой от днешното поколение политици няма право да преговаря по тези въпроси, днес или в бъдеще, "защото нашите червени линии са били определени от онези, които са основали тази държава през 1944 г. с документите за основаване на държавата на първото заседание на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ): Манифестът към македонския народ и Документ номер 8 за въвеждане на македонския език като официален език в македонската държава".

Коментирайки позициите на основните политически партии по темата, Пендаровски подчерта, че те са напълно еднакви по отношение на идентичността, и се различават само в методологията за постигане на целта.

"(...) Не познавам някого, който е готов да търгува с най-свещените неща за всеки македонец. Затова предлагам да извадим този въпрос от политическия дневен ред и да не хабим енергия за него", призова президентът на Република Северна Македония.

В обръщението си той каза още, че политическите представители от албанския блок са имали изключително коректно поведение през годините и са проявявали разбиране към усилията за запазване и насърчаване на македонската идентичност. "Това поведение ни помогна да бъдем по-силни на всички срещи с чуждестранни емисари, защото ние знаехме, че имаме хармонизирана държавна позиция. Фактически няма как да бъде другояче, защото Северна Македония е общ дом за всички нас", каза Пендаровски.

Въпреки ветото на България, Стево Пендаровски отбеляза, че никой не трябва да се съмнява в това, че Северна Македония ще продължи по пътя към ЕС, "защото ние сме убедени, че само чрез процеса на европеизация можем да станем истинска и просперираща демокрация за относително кратък период от време".

"Европейският съюз е далеч от перфектен, националните интереси често го блокират, привлекателността на неговия модел и предприсъединителните фондове не са на равнището, на което бяха преди 15 или 20 години, но все още той е важен инструмент за демократизация и неговите ценности вдъхновяват милиони хора по света", отбеляза Пендаровски. Той допълни, че Република Северна Македония няма да приеме "резервен вариант" и ще участва във всички регионални и континентални инициативи, само ако те са допълващи, а не представляват заместител на членството в ЕС.

По време на обръщението на Пендаровски депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата. Депутатът Александър Николовски обясни, че Пендаровски е имал "историческия шанс да бъде първия президент на Македония, който не е спорен", но вместо това е решил да бъде изпълнител на волята на "една политическа структура, водена от Зоран Заев".

"Като стана първият, който каза, че нашият национален герой Гоце Делчев е бил българин, той подкопа македонските национални позиции и отвори Кутията на Пандора, след което историците не можеха да дискутират историята на основата на историческите факти", каза Николовски и обвини Пендаровски, че е въвел политиката в преговорите за историята.