Президентът на Сърбия Александър Вучич даде интервю за сръбската държавна телевизия, главна тема на което бе ситуацията в Косово, съобщават днешните сръбски вестници, цитирани от БТА.

"Хората мислят, че Косово е наше от памтивека, но това не е истина. Имахме проблеми, винаги сме се борили за тази територия и винаги сме губили. Съгласно преброяването от 1991 г. сме имали само 17 процента от нашето население от 1981 г. и бяхме застрашени. Натискът от албанската миграция се засили. Те бяха много дисциплинирани и даваха всичко за своя албанска държава, а ние бяхме готови на компромиси и напускахме Косово. Правихме драматични грешки през 90-те години и по-късно, само че не голкова видими", каза Вучич, запитан за сръбската политика спрямо Косово.

Вучич изрази дълбока загриженост от факта, че гражданите на Сърбия не искат косовският проблем да бъде решен и не знаят пред какво са изправени, а албанците са готови окончателно да решат въпроса за своята държавност и са готови да платят всяка цена за това.

Вучич каза, че го тревожат резултатите от проучване, което показва, че сръбските граждани мислят, че статуквото може да се запази.

"Това не е възможно", подчерта той. "Никой не го иска, нито Европа, нито светът, не искат и албанците, които в момента в Косово са 91-92 процента и вече имат потвърдена от западния свят държавност", каза сръбският президент.

Той запита както да се прави, ако се стигне до наякакъв конфликт.

"Да се радваме, че сръбската армия ще влезе и ще рискува конфликт с НАТО, или да кажем - елате и избийте нашия народ. Затова през цялото време говорех да намерим компромисно решение, без решение навлизаме в огромни проблеми за нашия народ", каза той.

Моята борба за Косово е борбата на Давид с Голиат, който е целият западен свят и албанците заедно, каза Вучич.

Албанците отдавна работят за присъединяването на Косово към Албания, имат само едно знаме - албанското, а всички в Европа се правят, че не виждат това, добави президентът.

Той коментира и снимката, направена вчера на съвместното заседание на правителствата на Косово и Албания в Печ, на която албанците позират с ръце, поствени като крила на орел, с думите, че повече му приличат на кокошки, отколкото на орли. "За нещо подобно всички ние щяхме да бъдем изпратени в Хага" /където се намира трибуналът на ООН за бивша Югославия/", каза той.

На срещата на Европейската народна партия чух от голям европейски лидер, че в Европа единствено на албанците е позволено всичко, твърди Вучич.

Той обаче заяви, че няма да приеме никакъв шантаж и натиск по въпроса за диалога с Прищина. "Европейските представители имат много идеи за някакви компромиси, но не и как да смирят албанците. Препълнени са с идеи, но аз вече не съм готов да ги слушам. Цената изобщо не ме интересува, чух, че някои искат да ме смачкат, но не ме интересува. Америка е и майка, и баща за албанците, а останалите /в ЕС/ са им стринки и лели", каза Вучич.