Президентът на Сърбия Александър Вучич от сутринта е свикал на извънредна среща министъра на отбраната Александър Вулин, началника на Генералния щаб Милан Мойсилович, министъра на вътрешните работи Небойша Стефанович, директора на полицията Владимир Ребич и директора на разузнавателната служба БИА Братислав Гашич, предаде БТА, позовавайки се на агенция Танюг.

На срещата при президента присъстват и командирите на специалните военни и полицейски части, командирът на жандармерията Деян Лукович, командирът на специалните части за борба с тероризма Спасое Вулевич и командирът на полицейските части за бърза намеса Драган Василевич. Премиерът Ана Бърнабич е отменила цялата си програма за днес и от сутринта също е при президента.

Членове на косовските специални части РОСУ нахлуха рано тази сутрин в северната част на Косовска Митровица и арестуваха четирима сърби в рамките на разследването на убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович. Заместник-председателят на Сръбската листа в Косово Игор Симич потвърди, че в акцията на специалните части РОСУ са арестувани четирима сърби и съобщи имената им. Той поиска четиримата да бъдат освободени, тъй като е убеден, че няма основания за ареста им.

Оливер Иванович, лидер на партия Гражданска инициатива, бе убит през януари пред офиса на своята партия в Косовска Митровица.

През лятото президентът на Косово Хашим Тачи съобщи, че властите в Прищина в близко време ще изнесат "осезаеми резултати" от разследването на убийството на Оливер Иванович, посочвайки, че "това ще донесе главоболие на мнозина и в Косово, и в Белград". Тачи изрази тревога, че убийците на Оливер Иванович още не са идентифицирани.

Напрежението бе повишебно допълнително от новината по-рано, че Косово увеличава със 100% митата върху внасяните от Сърбия стоки.