Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че бомбардирането на СР Югославия е било "грешка на други, а не на гражданите, които насред Европа в края на 20 век са станали жертви на онези, с които се бориха по време на двете световни войни", предаде Танюг.

"За общото ни бъдеще би било добре и те да осъзнаят това, да осъзнаят грешките на агресията над невинно население", каза Бърнабич, откривайки конференция под надслов "Бомбардирането на СР Югославия - 20 години по-късно".

Премиерът каза, че никой не бива да изрежда на Сърбия грешките от миналото, защото страната знае, че не е безгрешна, но бомбардирането е било грешка на други.

"Но Сърбия трябва да се опита да прости, защото единственият път да реализираме целия си потенциал, а вярвам, че имаме много потенциал, е да се обърнем към бъдещето, партньорството и сътрудничеството", каза премиерът.

Тя подчерта, че Сърбия никога няма да забрави приятелите, които са били на нейна страна, когато беше най-трудно, но ще продължи да гради мостове към онези, с които през 1999 г. не се разбра, а с които днес е близък партньор, както и с онези, с които и днес не се разбира.

"Само така можем да изградим просперираща и модерна Сърбия", каза тя.

Ана Бърнабич подчерта, че Сърбия не бива да забравя 1999 г., жертвите, разрушените мостове и фабрики, както и всичко онова, за което по онова време бе измислен повече от обидният термин "странична щета".

По-рано днес Джейми Шей, дългогодишен служител на НАТО и говорител на алианса по времето, когато СР Югославия бе бомбардирана, който сега е в пенсия, заяви, че съжалява за "страничните щети", но твърди, че бомбардирането е било оправдано, съобщи Танюг.

В интервю за програмата на сръбски на Би Би Си по повод 20-годишнината от бомбардировките Шей заяви, че след 1999 г. не е идвал в Белград, макар че преди бомбардировките е имал приятели в Сърбия.

Американският президент Хари Труман казваше - ако искате приятел във Вашингтон, купете си куче. Може би това важи и за мен и Белград, може би единственият начин да имам приятел в Белград е да си купя куче, каза Шей.

Както посочва програмата на сръбски на Би Би Си, Шей е мразен в Белград, тъй като му бе приписано авторство над формулировката "странични щети" за цивилните жертви на бомбите на НАТО, а в Прищина, където ходи понякога, го посрещат като герой.

Шей коментира формулировката "странични щети", като заяви, че тя действително отразява една дистанция към действителността и хората, на които е причинена болка. Би трябвало да бъдем по-внимателни в използването на военна терминология, която е контрапродуктивна в широката общественост, посочи той. Все пак, по думите на Шей, интервенцията на НАТО в Югославия е била неизбежна и оправдана.

В ситуация на насилие и етническо прочистване НАТО направи правилното нещо, за да не се повтори в Косово сценарият от Босна. Бих изразил съжаление за някои детайли, но за общата причина за задействане на кампанията - 20 години по-късно съм уверен в оправдаността, точно както и тогава, заяви Шей.