Черногорската полиция разпръсна със сълзотворен газ стотици протестиращи срещу интронизацията на сръбския владик Йоаникий за черногорски митрополит.

Йоаникий е новият глава на Сръбската православна църква в Черна гора. Церемонията тече в манастира "Рождество на Пресвета Богородица" в старата столица на Черна гора Цетине, въпреки опитите на местните националисти да я осуетят, пише електронното издание на сръбския вестник Вечерне новости.

Сръбският патриарх Порфирий участва в церемонията. Той пристигна в град Цетине с хеликоптер заради блокадата на националистите.

Специалните сили използваха сълзотворен газ срещу множеството на централния площад на града, само на стотина метра от манастира.

Снимка: AP/БТА

Демонстрантите протестират срещу провеждането й в манастира в Цетине, смятан за символ на черногорската държава. Въпросът породи в последните дни голямо напрежение в Черна гора, където в края на миналата година на власт дойде правителство, смятано за близко до Сръбската православна църква със седалище в Белград.

Снимка: AP/БТА

Синодът на Сръбската православна църква избра сръбския епископ Йоаникий за Черногорски-Приморски митрополит на 29 май. Сръбската православна църква действа в Черна гора паралелно с непризнатата канонично Черногорска православна църква.

Протестиращите блокираха всички подходи към Цетине с камъни, автомобилни гуми и контейнери за да попречат на сръбския патриарх Порфирий и митрополит Йоаникий да влязат в Цетине. Блокиран бе и пътят Цетине - Подгорица. Протестиращите подпалиха автомобилните гуми, поставени на барикадите, когато полицията се опита да ги премахне.

Снимка: AP/БТА

Пътят за Будва също бе блокиран, за да не бъдат допуснати желаещите да присъстват на литургия пред катедралния храм "Възкресение Христово" в Подгорица в събота. На нея все пак присъстваха черногорският премиер, министри, епископи, духовници и около 10 000 вярващи.

Снимка: AP/БТА

По-рано черногорските медии се позоваха на неофициална информация, че премиерът и вицепремиерът на Черна гора ще помолят патриарх Порфирий и митрополит Йоаникий церемонията по интронизацията да се премести от Цетине в Подгорица поради опасността от инциденти.

 

Снимка: AP/БТА

Митрополит Йоаникий и сръбският патриарх Порфирий опровергаха информацията и заявиха, че интронизацията все пак ще се състои в Цетинския манастир, въпреки протестите.

"Днес сутринта, с Божията помощ и молитва за мир, всички архиепископи заминават за Цетине, за да интронизират епископ Йоаникий за Черноморски и Приморски митрополит", каза патриарх Порфирий, цитиран от сръбската национална радиотелевизионна корпорация РТС.