Назначените от Русия власти на Запорожска област в Украйна спряха раекторите на Запорожката АЕЦ, за да се избегнат провокации от страна на украинските въоръжени сили. Това съобщи назначеният от Москва губернатор на областта Евгений Балицки в интервю за телевизия "Крим 24", предаде ТАСС.

Той отбеляза, че украинските въоръжени сили "са започнали да изпускат вода от бентовете".

"Нивото на водата при нас (в Каховския язовир) се вдигна до 17,08 метра. Разбираме, че това е манипулация. Ядрените реактори са спрени. Пети реактор е оставен в режим на топъл резерв", каза Балицки и добави, че работата на реакторите се спира заради непредсказуемите действия на украинската страна.

В края на миналата седмица Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна "Росенергоатом", каза, че високото ниво на водата в резервоара Каховка не може да се обясни с естествени причини, то е натрупано изкуствено. В същото време той заяви, че в случай на повреда на язовирната стена на водохранилище Каховка ще бъде намерено решение за предотвратяване на опасността за Запорожката АЕЦ. По думите му в момента специалистите на ЯЕЦ предприемат превантивни мерки при подобна заплаха.

Русия въведе сериозни мерки за сигурност преди утрешните ежегодни чествания, посветени на разгрома на нацистка Германия през Втората световна война.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи за ударен склад с оръжия и техника на Въоръжените сили на Украйна в Харковска област.  Председателят на движението "Ние сме заедно с Русия" Владимир Рогов съобщи за пожари и детонации на боеприпаси в складовете на въоръжените сили на Украйна в Одеса и региона.

Междувременно основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин съобщи, че се водят ожесточени боеве в Бахмут, руските сили продължават да се придвижват напред и добави, че боеприпасите са започнали да пристигат.

Украински медии съобщиха за поредица от експлозии в Киев, Киевска, Одеска и Черниговска области.