Това е един от първите опити да се прецени колко хора са загинали при пътни инциденти, причинени от разсейване с мобилни телефони, съобщиха изследователи, цитирани от Ройтерс.

Според данните голям брой от тях са под 30-годишна възраст.
"Нашите резултати показват, че нарастването на броя на изпращаните SMS-и е довело до хиляди пътни инциденти в САЩ, заявиха Фернандо Уилсън и Джим Стимпсън от Центъра по здравни науки на университета на Северен Тексас.
Изследването им е публикувано в "American Journal of Public Health", пише БГНЕС.

Уилсън и Стимпсън са използвали данни за пътните инциденти от всеки щат,  броя на притежаваните мобилни телефони и изпращаните и получавани SMS-и, и сравнили с броя на катастрофите, причинени според полицията от разсейване. Те са отчели, че броят на изпратенитеSMS-и е нараснал с няколко хиляди процента - от 1 милион на месец през 2002 г. до 110 милиона през 2008 г.
Това разбира се, се дължи и на по-голямото използване на мобилни телефони в сравнение с 2001 г.

Няколко изследвания вече показаха, че разговорът по мобилен телефон може да разсее шофьора дори при използването на хендс-фри устройство. Уилсън обаче подчертава, че изпращането на текстови съобщения и мобилен интернет достъп създават ново измерение на проблема.
Всеки 1 милион нови потребители на мобилните услуги ще водят до 19% повече инциденти, предупредиха учените.