Тъкър Карлсън ще бъде първият западен журналист, интервюирал руския президент Владимир Путин. Това става ясно от кратко видео, разпространено в социалните мрежи, на което Карлсън сам съобщава голямата новина.

"В Москва сме, за да интервюираме Путин. Ще направим това скоро. Очевидно има рискове да проведем такова интервю, затова го премисляхме внимателно в продължение на много месеци", казва журналистът и продължава:

"Ето защо го правим: първо, защото това е нашата работа - ние сме в журналистиката, задължението ни е да информираме хората. Две години във война, които реструктурира целия свят, и повечето американци не са информирани, те нямат идея какво се случва в този регион - тук в Русия или на 600 мили в Украйна - но трябва да знаят, те плащат за нея по начини, които още не са разбрали. Войната в Украйна е човешко бедствие. Загинаха стотици хиляди - цяло поколение млади украинци, и войната е отговорна за намаляването на населението на най-голямата страна в Европа (Русия). Но дълготрайните ефекти са дори още по-големи - тази война напълно промени глобалните военни и търговски алианси, след което дойдоха и санкциите. Накрая всичко преобърна световната икономика".

По думите на Карлсън това не са малки промени, а развой, който променя цялата световна история, който ще дефинира живота на внуците ни.

"Повечето от света може да разбере това, хората го виждат", казва още журналистът. 

Още от думите на Карлсън ЧУЙТЕ ТУК>>

На видеа, публикувани в мрежата, се вижда как екипът му разтоварва техника в Москва.

В неделя канал в Телеграм, смятан за близък до руските правоохранителни органи, съобщи, че Карлсън е долетял в Москва от Истанбул три дни по-рано. Постът, публикуван от Mash, включваше две снимки, за които се предполагаше, че показват Карлсън на летището, а другата - в московския Болшой театър, където се твърди, че той е присъствал а балетно представление в неделя.

Предполага се, че Карлсън за първи път посещава Русия.

Въпреки че нямаше официално потвърждение, прокремълски анализатори и военни блогъри се зарадваха на новината като знак, че бившият водещ на Fox News ще интервюира руския президент Владимир Путин.

"Без да преувеличаваме, спокойно можем да кажем, че ни очаква епохално събитие", пише каналът "Безграничный аналитик" в Телеграм. Той добави, че ако това се случи, това ще бъде първото интервю на Путин със западен журналист, откакто преди почти две години започна неговата "специална военна операция" срещу Украйна. "И бъдете сигурни, че този път Путин ще бъде чут от мнозина на Запад", се казва в публикацията, широко споделяна от прокремълски блогъри.

Тъкър Карлсън заяви, че е платил всички разходи за пътуването си до Москва и интервюто с руския президент със собствени средства и не е получил пари от никого. "Искаме да останем свободни и платихме за пътуването със собствени средства. Не сме вземали пари от никое правителство или организация", каза той във видепосланието си в "Екс".  

Кой е Тъкър Карлсън

Популярният телевизионен водещ беше изненадващо махнат от американския кабелен телевизионен канал Fox News през пролетта на миналата година. Оттам лаконично посочиха, че са се споразумели да се разделят с едно от топлицата си без да дават повече подробности. 

"Благодарим му за службата", казаха от Fox, като новината дойде седмица след като стана ясно, че американската телевизия ще плати 787,5 милиона долара на производителя на машини за гласуване Dominion ("Доминиън") по иск за клевета. Той бе заведен заради твърдения, че е помагала за фалшифициране на президентските избори през 2020 г.

"Вашингтон поуст" отбеляза, че сумата възлиза на почти една пета от наличните парични средства на компанията майка Fox corp, което е значителен удар върху нейното финансово състояние, въпреки че не е ясно дали застраховката ще покрие част от отговорността на Fox. 

Извънсъдебното споразумение за уреждане на спора бе последвано от неохотно признание от страна на Fox News, че са сгрешили, като многократно са излъчвали неверни изявления, които са подкрепили също така неверните твърдения на президента Доналд Тръмп за изборни измами след изборите през 2020 г. Водещите и гостите на Fox News многократно бяха представяли Dominion като основен участник в заговор за подмяна на гласовете, за да се даде изборната победа на Джо Байдън, припомня още "Вашингтон поуст".

Тъкър Карлсън беше ключова фигура в огромното съдебно дело за клевета, освен това водещият имаше роля в съдебния спор: едно от 20-те предполагаеми клеветнически предавания на Fox, споменати в делото, идва от високо оцененото шоу на Карлсън. Той трябваше да бъде един от първите свидетели на Dominion, които да дадат показания на процеса, а личните му текстови съобщения станаха публични и отекнаха в цялата страна. Той нарича Тръмп "демонична сила", когото мрази "страстно".

Американското издание Politico описва Карлсън като най-големия глашатай на "тръмпизма". Отделно се счита, че е повлиял в някои от външнополитическите решения на Доналд Тръмп, докато беше президент, като например за иранската криза. Карлсън нарече и специалния прокурор Робърт Мълър "хлъзгав и нечестен", когато избухна скандалът с руското влияние върху Тръмп.