Словашкият външен министър Мирослав Лайчак подаде оставка в отговор на решението на парламента да отхвърли пакт на ООН за миграцията, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на външното министерство.

Лайчак бе предупредил, че ще напусне поста си, ако Глобалният пакт на ООН за миграцията бъде отхвърлен. Досегашният външен министър на Словакия беше председател на Общото събрание на ООН, когато документът беше одобрен.

Повече подробности за решението на Лайчак ще бъдат съобщени, след като първият дипломат се срещне с премиера Петер Пелегрини и с президента Андрей Киска.

На 26 ноември премиерът социалдемократ Петер Пелегрини заяви, че като премиер отхвърля текста на пакта за миграцията и отказва той да е в сила за Словакия. Тогава Пелегрини каза, че е уведомил Лайчак за решението си и изрази надежда, че външният министър ще го приеме и ще продължи да служи на страната си въпреки личното си мнение.

През юли глобалният договор беше подкрепен от всичките 193 страни членки на ООН, освен САЩ, които го отхвърлиха още миналата година. Очаква се той да бъде ратифициран официално през декември.

Пактът беше създаден, след като в Европа пристигна най-голямата мигрантска вълна след Втората световна война. Много от тези мигранти бягат от конфликти и бедност в Близкия изток, Африка и на други места.

Страните, отхвърлили досега Пакта за миграцията, са Австралия, Австрия, България, Естония, Израел, Полша, САЩ, Унгария, Хърватия, Чехия, Швейцария, Словакия.