Правителството на Словакия отхвърли изготвения от предишното правителство план за предоставяне на ракети и боеприпаси на Украйна, следвайки обещанието на премиера Роберт Фицо да спре държавната военна помощ за Киев, който се бори с руската инвазия, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Пакетът от помощи включваше 140 зенитни ракети "Куб", над 5000 броя боеприпаси за 125 мм оръдия, 4 млн. боеприпаси за стрелково оръжие, минохвъргачки и мини съгласно сделката, предложена от служебното правителство преди да предаде властта миналия месец.

"Правителството не одобрява предложението за дарение на военно оборудване на Украйна" на стойност 40,3 млн. евро, се посочва на официалния му уебсайт.

В Словакия, която е член на НАТО, се произвеждат артилерийски боеприпаси, както и тежка военна техника като гаубици.

По време на предизборната кампания Фицо неведнъж заяви, че страната му ще спре доставките за Украйна на оръжия и боеприпаси от армейските складове, частните бизнес сделки обаче няма да бъдат засегнати.

Вчера той заяви, че "когато някоя (словашка) компания иска да произведе оръжие и да го изпрати някъде (в това число и в Украйна бел. ред.), никой няма да ѝ попречи".

Фицо критикува военната подкрепа на Запада за Украйна и санкциите срещу Русия, и подкрепя насърчаването към мирни преговори - линия, подобна на тази на унгарския лидер Виктор Орбан, но отхвърляна от Киев.

"Ние разглеждаме помощта за Украйна единствено като хуманитарна и гражданска. Повече няма да снабдяваме Украйна с оръжие", заяви лидерът на партията "Посока - социална демокрация" два дни след като официално встъпи в длъжност в края на октомври. Според него ЕС трябва "да се превърне от доставчик на оръжие в миротворец".

Неговата лява партия "Смер - Социална демокрация" спечели изборите на 30 септември и сформира управляваща коалиция с лявоцентристката партия "Глас - социалдемокрация" ("Хлас" на словашки) и националистическата Словашката национална партия (СНС).

Предишното, дясноцентристко правителство на страната беше твърд поддръжник на Киев и му достави военно оборудване, в това число бойни машини на пехотата, както и система за противовъздушна отбрана "С-300" и няколко изтребителя "МиГ-29". Словакия, която има обща граница с Украйна на изток, е предоставила 13 пакета с военна помощ за Киев на стойност 671 милиона евро от началото на руската инвазия през февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.