Правителството на Словакия реши да удължи граничните проверки с Унгария до 23 ноември, предаде агенция ДПА, цитирана от БТА. Проверките, въведени на 5 октомври, първоначално трябваше да приключат днес.

Кабинетът в Братислава обаче реагира след преминаването към предишни мерки, предприето от Чехия и Полша. В сряда и четвъртък двете съседни държави удължиха последователно граничните си проверки със Словакия до 22 ноември.

Новото словашко правителство, начело с премиера Роберт Фицо, се състои от две социалдемократически и една националистическа партия. То встъпи в длъжност преди седмица и обяви борбата с нелегалния трафик на мигранти за един от своите приоритети.

Словашкото правителство вчера взе решение и за допълнително финансиране от над 2 милиона евро (2,12 милиона долара) за удължаване на граничните проверки.

В понеделник кабинетът демонстрира своята решимост за гарантиране на сигурността на границата с мащабна акция с участието на стотици полицаи и допълнително разполагане на войници на границата с Унгария.

Опозицията и медиите разкритикуваха това като скъпоструваща демонстрация, тъй като не беше заловен нито един нелегален мигрант.