Левият лидер Роберт Фицо беше назначен днес за министър-председател на Словакия за четиригодишен мандат, завръщайки се на власт за четвърти път, след като по време на предизборната си кампания обеща да прекрати военната подкрепа за Украйна и критикуваше санкциите срещу Русия, предаде Ройтерс.

Президентът Зузана Чапутова назначи Фицо и кабинета му, след като партията на Фицо "Посока - социалдемокрация" (SMER) спечели изборите на 30 септември и сформира коалиция с лявоцентристката формация "Глас" и националистическата "Словашката национална партия".

Фицо вече беше министър-председател на Словакия от 2006 до 2010 г. и от 2012 до 2018 г. Имаше и един нереализиран мандат преди парламентарните избори на 12 юни 2010 г. , след които подаде оставка.

Новият му кабинет ще заседава още днес. За министър на отбраната е назначен бившият ръководител на вътрешнополитическото ведомство Роберт Калиняк, който дълго време влизаше в пререкания в бившия премиер на Словакия Игор Матович. Той беше заподозрян в подкуп, но всички обвинения бяха свалени през август.

Очаква се 59-годишният политик от "Посока - социална демокрация" да участва в срещата на върха на лидерите на ЕС утре в Брюксел и да внесе раздор в ЕС, отбелязва "Ройтерс".

Фицо ще настоява да запази правото си на вето върху важни решения на страните от блока, ако Европейският съюз започне да прилага реформи преди евентуално разширяване. Отделно, лидерът на SMER заяви, че ще е твърдо против политиката спрямо миграцията в ЕС.

Той планира да сложи край на военната и политическата помощ за Украйна. В началото на месеца словашкият президент отложи решенията си за военна подкрепа за Киев в очакване на новото правителство след изборния успех на партиите, които се противопоставят на помощта за съседна Украйна.

Фицо, , смята, че колкото и голямо количество оръжия Западът да праща на Киев, те няма да променят хода на войната.

Според него Европейският съюз и САЩ трябва да използват влиянието си, за да принудят Русия и Украйна да постигнат компромисно мирно споразумение.

"Наивно е да се мисли, че Русия ще напусне Крим. Наивно е да се мисли, че Русия някога ще напусне територията, която контролира", казва Фицо.

Той е против и Украйна да стане член на НАТО с аргумента, че "това ще доведе до Трета световна война".