Новият словашки премиер Роберт Фицо подчерта на дебати с други лидери на Европейския съюз за отпускането на Украйна на помощ от 50 млрд. евро, че иска гаранции от ЕС, че тези пари няма станат обект на злоупотреби, предаде Ройтерс, като се позова на неговата канцелария.

Фицо заяви, че е готов да увеличи вноската на Словакия, като същевременно определи публичните финанси на Словакия като "опустошени" и постави няколко условия.

"Няма да се съобразяваме с никакви съкращения на средствата от ЕС, предназначени за подпомагане на земеделските производители и за преодоляване на несъответствията - т. нар. кохезия. Увеличеният бюджет на ЕС ще бъде използван за подкрепа на конкурентоспособността на ЕС и за борба с незаконната миграция", каза той, цитиран от словашката осведомителна агенция ТАСР.

Наред с това Фицо настоя финансовата помощ за Украйна да бъде обвързана с гаранции, че парите от ЕС, включително вноската на Словакия, няма да бъдат присвоени. Част от парите трябва да бъдат използвани за възстановяване на инфраструктурата на Словакия в граничните райони с Украйна и за подпомагане на словашките компании, участващи във възстановяването на Украйна, заяви той.

Словашкият премиер вече обяви вчера, че страната му спира да доставя оръжия на Украйна и ще ограничи подкрепата си до "гражданска и хуманитарна помощ", предаде Франс прес. Според него Европейският съюз и САЩ трябва да използват влиянието си, за да принудят Русия и Украйна да постигнат компромисно мирно споразумение.