Ирландците са гласували с голямо мнозинство за декриминализиране на богохулството на произведения вчера в страната референдум по въпроса, предаде Франс прес, като се позова на проучвания екзит пол.

Агенцията отбелязва, че това е поредното допитване в Ирландия, което показва, че страната къса със силните си католически традиции, съобщи БТА.

Според първото проучване на излизане от избирателните секции, проведено за ирландската обществена телевизия Ар Ти И, 71,1 процента от участниците в референдума са гласували за премахване на престъплението "богохулство" от конституцията при 26,3 процента против. Вторият екзит пол, извършен по поръчка на вестник "Айриш таймс", дава сходни резултати - 69 срещу 31 процента.

Официалните резултати са очаквани тази вечер или утре сутринта.

Сега член от ирландската конституция дефинира богохулството като престъпление и предвижда глоба от 25 000 евро. Той обаче не е бил прилаган в съвременната история на Ирландия и е смятан за отживелица, отбелязва Франс прес.

За последно човек е бил съден за богохулство през 1855 г., още преди страната да стане независима. Тогава е бил обвинен свещеник, който изгорил Библията, по думите му неволно, и бил оправдан.

Референдумът бе произведен едновременно с президентските избори в Ирландия. Според двете проучвания президентът Майкъл Хигингс очаквано е преизбран без проблеми, съответно с 58,1 процента (Ар Ти И) и 56 процента ("Айриш таймс").

Ирландският премиер Лио Варадкар поздрави в Туитър Хигинс, като каза, че е "много щастлив", че той "ще продължи да бъде нашият президент през следващите седем години".

В Ирландия президентът има предимно церемониални функции. Това ще бъде втори пореден 7-годишен мандат за Хигинс, който няма право на трети.