Епидемията от вирусна пневмония, която вече отне живота на над 100 души в Китай, може да достигне своя пик след седмица или десетина дни, заяви китайски експерт, цитиран от Франс прес и БТА.

Според Чжун Наншан, който е сред най-големите китайски експерти по респираторни болести, епидемията не би трябвало да придобие големи мащаби. "Трудно е да се прогнозира кога ще се стигне до пик в разпространението на вируса - каза той. - Това вероятно ще се случи след седмица или десетина дни."

Чжун Наншан е известен с това, че е допринесъл за справяне с епидемията от ТОРС (тежък остър респираторен синдром) през 2002-2003 г., когато умряха 774 души в целия свят, 648 от които в Китай, включително в Хонконг. Сега ученият заяви пред агенция Синхуа, че нивото на смъртност вследствие на новата форма на вирусна пневмония би трябвало да продължи да намалява благодарение на усилията на медицинския персонал въпреки липсата засега на ваксина. Има обаче много неизвестни, свързани с вируса, по-специално с използваните от него механизми на заразяване.

Снимка: БТА/XINHUA

Епидемиологът Цзън Гуан от Китайския център за контрол и превенция но болестите смята, че в сравнение с ТОРС новият коронавирус е по-коварен. Според него ситуацията ще се подобри с покачването на температурите, което не благоприятства развитието на заразни респираторни болести. 

Европейската комисия съобщи днес, че задейства механизма за гражданска защита за връщане на гражданите на ЕС от Китай като мярка срещу разпространението на новия вирус.

Задействането на механизма е поискано от Франция, която има нужда от консулско съдействие за извеждане на гражданите си от град Ухан. ЕС ще осигури два самолета за връщането на европейците от Китай, се посочва в съобщението. Допълнителна помощ ще бъде осигурена при поискване, допълва комисията. Уточнява се, че с европейски средства ще бъде покрита част от стойността на полетите.

ЕК заявява, че е в постоянна връзка с държавите от ЕС, със своите представителства в района на разпространението на вируса и с посолството на Китай в Брюксел. Първият полет ще отпътува утре от Франция, а вторият е насрочен до края на седмицата. Гражданите на ЕС в Китай могат да поискат съдействие да се върнат у дома, независимо на коя държава имат паспорт, пояснява комисията. Предвижда се на разположение да има 100 места във втория полет.

Засега е разрешено връщането само на онези, които не са болни и не проявяват признаци на заболяването. ЕК допълва, че е възможно в следващите дни да бъдат получени нови заявки за съдействие.