Запорожката атомна централа е била изключена от електрическата мрежа, след като руски обстрел е повредил и последните високоволтови линии и я е оставил да разчита единствено на дизелови генератори, съобщи украинската ядрена компания "Енергоатом", цитирана от Ройтерс.

АЕЦ има запаси от гориво за генераторите за 15 дни, посочват от "Енергоатом" и допълват, че 5 и 6 реактор на централата са били превключени на студен режим.

Централата, която е под руски контрол, се управлява от украински работници.

Руските спецслужби са предотвратили опит за терористична атака в Запорожката атомна централа, заяви на свой ред Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за сигурност. 

Получихме информация за предотвратяване на терористичен акт в Запорожката АЕЦ от нашите специални служби, каза той на среща на секретарите на съветите за сигурност на страните от Общността на независимите държави (ОНД).

Според "Известия" руските специални служби, съвместно с Националната гвардия, са установили, че оръжия за масово поразяване са били пренесени на територията на атомната електроцентрала от войници от Националната гвардия на Украйна няколко дни преди централата да бъде поета от Руската федерация.

В същото време руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко заяви, че руското министерство на отбраната проучва въпроса за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна електроцентрала. Според него основната задача е да се предотврати обстрелът от Киев.

От началото на септември служители на МААЕ са на мисия в централата след обстрел на територията на Запорожката атомна електроцентрала от украински войски, отбеляза Газета.ру. Тогава шефът на агенцията Рафаел Гроси предложи около АЕЦ да се оформи защитна зона.

По време на среща с Гроси руският президент Владимир Путин декларира готовността на Москва да обсъди всички въпроси, свързани с АЕЦ.

На 5 октомври Путин даде указания за прехвърляне на централата под руски контрол, а на 8 октомври руското правителство нареди създаването на Запорожка АЕЦ.

Киев междувременно съобщи за руски удари в Кривий Рог, в Централна Украйна, и в Суми и Харков, на североизток. Тежки боеве се водят в източните райони на Луганск и Донецк.

"Врагът се опитва да задържи временно завзетите територии, съсредоточавайки усилията си върху сдържането на действията на Силите за отбрана в определени райони", каза Генералният щаб на Украйна в четвъртък.

Русия обяви, че насочва ударите си към инфраструктурата на Украйна, за да отслаби украинската армия и да премахне заплахите за себе си.

В резултат на това украинските цивилни понасят прекъсвания на тока и водоснабдяването през последните седмици. Русия отрича мишената да са цивилни, въпреки че конфликтът погуби хиляди, разсели милиони и остави някои украински градове в руини, отбеляза Ройтерс.