Руската армия потвърди, че е провалила днес украински опит за установяване на контрол върху Запорожката атомна електроцентрала, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че украинските сили са се опитали рано сутринта да извършат десант с 37 лодки с цел да превземат централата, разположена на левия бряг на река Днепър. По думите му руските сили са осуетили нападението и са унищожили направилите десант украински войници.

Съобщението не може да бъде потвърдено по независим път, отбелязва АП и посочва, че засега няма коментар от украинска страна.

По-рано днес назначен от Русия представител на местните власти вече съобщи за отблъснат украински опит за превземане на Запорожката АЕЦ, съобщи БТА.

"След обстрел на града беше направен опит за десант, включително опит за превземане на Запорожката АЕЦ. Сражението продължи няколко часа, най-малко три, до три и половина часа", заяви ръководителят на назначената от Русия местна администрация Владимир Рогов. Той добави, че атаката е била "отблъсната" и в нея са участвали не по-малко от 30 украински катера.

Назначената от Русия местна администрация в град Енергодар съобщи, че по сградата на администрацията и по градската инфраструктура са били нанесени удари с американска реактивна система за залпов огън "Хаймарс", предаде ТАСС. Били са повредени мост на входа на града и електрическа подстанция. Няма информация за пострадали.

Рогов също така заяви, че в района на бойните действия в Запорожка област се сражават около 5000 полски наемници. Той добави, че като цяло в момента на страната на украинските въоръжени сили се сражават наемници от 34 страни.

"Енергоатом": Около 50 служители на АЕЦ "Запорожие" са в руски плен

Президентът на украинската ядрена компания "Енергоатом" Петро Котин съобщи днес, че около 50 служители на Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ) са понастоящем в руски плен, предаде агенция Укринформ.

В изявление за Франс прес Котин каза, че от началото на нашествието си в Украйна на 24 февруари Русия е задържала към 150 служители на окупираната от нея атомна електроцентрала в югоизточната украинска Запорожка област. По думите му някои от тях впоследствие са били освободени, но "има и такива, чиято съдба и до днес е неизвестна".

На 17 октомври окупаторите са задържали и отвели в неизвестна посока началника на службата за информационни технологии на ЗАЕЦ Олег Костюков и помощника на генералния директор на централата Олег Ошек, отбелязва Укринформ.

Путин ограничава движението към и от 8 руски региона, граничещи с Украйна

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ, с който се ограничава движението към и от осем региона, граничещи с Украйна, съобщи Ройтерс.

Мерките се отнасят за Краснодарския край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска и Ростовска област, които са в близост до Украйна, както и за Кримския полуостров и Севастопол, които Русия превзе от Украйна през 2014 г.

В други руски региони, които са част от Южния и от Централния федерален окръг, е обявена "висока степен на готовност" - тя включва също "мерки за териториална отбрана" и специален режим за съоръжения, подпомагащи транспорта и комуникациите, както и за енергийни обекти. Този режим предвижда също засилени мерки за опазване на обществения ред и защитата на военни, правителствени и специални обекти. Той се отнася и за столицата Москва.