Наблюдателите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и украинският държавен ядрен оператор обявиха, че работници са успели да възстановят електрозахранването на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ, предаде АП.

Украинската компания "Енергоатом" съобщи, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа е претърпяла временно спиране на тока тази сутрин, когато руска ракета е повредила отдалечена електрическа подстанция.

Това е вторият подобен инцидент през последните пет дни, припомня БТА. Той подчертава колко е деликатна ситуацията около Запорожката АЕЦ и увеличава риска от ядрена катастрофа, тъй като критичните системи за безопасност се нуждаят от електричество, за да работят, отбелязва АП.

"Енергоатом" написа в "Телеграм", че украинските работници са намерили начин как да поправят линията и са свързали централата с украинската електропреносна мрежа.

Наблюдатели на място от МААЕ съобщиха, че последната останала външна линия към окупираната от Русия Запорожка АЕЦ е била възстановена около осем часа след началото на прекъсването на електрозахранването.

Генералният директор на базираната във Виена агенция Рафаел Гроси е на път за Киев, след като проведе разговори с руски представители за създаване на защитна зона около окупираната от Русия украинска атомна централа, съобщи Ройтерс.

"След срещите ми в Санкт Петербург се връщам в Киев", написа Гроси в "Туитър", като публикува своя снимка до украински влак. "Работата по създаването на ядрена зона за сигурност около Запорожката атомна електроцентрала продължава", добави шефът на МААЕ.