Руският президент Владимир Путин коментира за първи път смъртта на опозиционера Алексей Навални, както и предложението на френския президент за временно примирие в Украйна, докато трае олимпиадата. Той направи изявление пред медиите в щаба си по актуални въпроси веднага след като научи, че печели нов мандат.

Путин спечели с над 87% от гласовете по данни на ЦИК от тази сутрин, съобщава РИА "Новости". Това е с рекорд за постсъветската епоха. Резултатът на Путин е рекорден и за самия него, откакто печели избори. До момента най-високият му процент беше набран през 2018 г., когато получи 76,69 на сто.

Рекордна е и избирателната активност - 77,44%, отчете председателката на руската ЦИК Ела Памфилова. По думите й са гласували около 87, 1 милиона избиратели. Предишният рекорд за активност е бил постигнат на изборите през 1991 г. - 74,66%. От вота в чужбина около 90% от руските граждани избират Путин, съобщи говорителят на външното министерство на РФ Мария Захарова. Съперниците на Путин остават далеч зад него - Николай Харитонов от КПРФ получава 4,30%, Владислав Даванков от "Нови хора" взема 3,84%, а Леонид Слуцкий от ЛДПР - 3,21%.

За Навални

Вече покойният критик на Кремъл Алексей Навални е щял да бъде освободен при размяна на затворници със Запада, съобщават ТАСС и ДПА. На пресконференцията Путин каза, че се е съгласил на сделката за размяна на затворници, включваща Навални преди смъртта му миналия месец. Президентът посочи, че главно условие за размяната е щяло да бъде това Навални да не се връща в Русия.

Путин нарече покойния блогър по фамилия и заяви, че смъртта му е тъжно събитие, пише БТА.

"Що се отнася до г-н Навални: да, той почина. Това винаги е тъжно събитие. Имали сме и други случаи на починали хора в центрове за задържане", каза Путин на пресконференцията. "Не се ли е случвало това и в Съединените щати?", парира той опит на американски журналист да свърже смъртта на Навални в затвора с нивото на демокрация в Русия, отбелязва ТАСС. Подобно развитие на събитията "се е случвало и в Съединените щати, и то многократно", каза Путин.

Путин обясни, че е бил съгласен да размени Навални "за някои хора, които се намират в места за лишаване от свобода в западни страни". Предложението е било направено от "някои колеги" няколко седмици преди смъртта на Навални. Още не било свършило изречението и Путин отговорил с "Съгласен съм". Главното условие на Путин е било след размяната Навални да не се завръща в Русия, предава ТАСС.

Според руските власти Навални е починал на 16 февруари на 47-годишна възраст в наказателната арктическа колония "Полярен вълк", близо до намиращия се точно на Северния полярен кръг град Салехард, на около 1900 километра североизточно от Москва. Обстоятелствата около смъртта му остават неизяснени. През 2020 г. Навални преживя атака с отрова. Вдовицата му Юлия Навална смята, че съпругът ѝ е бил убит в лагера.

Дългогодишният сътрудник на Навални Леонид Волков нарече изявлението на Путин "цинично", отбелязва ДПА. Думите на Путин потвърждават изявлението на политическия директор на Фондацията за борба с корупцията на Навални Мария Певчих, направено около седмица след смъртта му. Певчих каза, че е била постигната сделка за размяна на Навални с руснак, осъден за убийство в Германия, и че активистът е починал само няколко дни преди размяната да се осъществи, припомня ДПА.

Същевременно пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че вдовицата на Навални Юлия е имала възможност да дойде в Русия и да види мъжа си, но е предпочела да остане в чужбина, предаде ТАСС. "Вдовицата на Навални много пъти имаше шанс да дойде в Русия и да види мъжа си. Тя предпочете да остане в чужбина. Защо? Вие можете да отговорите на този въпрос", каза Песков на чуждестранен журналист, говорейки с него на английски език.

За предложението на Макрон за примирие, докато трае олимпиадата

Русия може да разгледа предложението за олимпийско примирие, но не планира да води преговори, "защото на противника му свършват патроните", каза руският президент.

Русия знае за присъствието на военнослужещи от страните от НАТО в Украйна, каза на пресконференцията Путин и допълни, че те масово умират там, съобщава ТАСС.

"Въоръжени военнослужещи на страни от НАТО присъстват там, ние знаем. Чуваме и френска реч там, и английска реч. В това няма нищо добро, преди всичко за тях, защото те умират там, и то масово", каза той. Путин обърна внимание на факта, че френският президент Еманюел Макрон, който преди това направи изявления за евентуално изпращане на войски в Украйна, вече е успял да внесе "корекции" в позицията си.

Снимка: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/БТА

"В смисъл, че този контингент ще има второстепенни функции, ще се занимава с обучение на военнослужещи в Украйна, ще обяснява как да се използва западната техника и някои други функции от този род", каза руският президент и допълни, че "това не е много по-различно от това, което правят наемниците", цитира го БТА.

По думите на Путин Франция би могла да изиграе роля не за изостряне на конфликта в Украйна, а за мирното му уреждане и тази възможност все още не е пропусната, информира ТАСС. Според руския държавен глава с агресивната си външнополитическа реторика френският президент Еманюел Макрон "иска да прикрие малко вътрешнополитическите проблеми".

В бъдеще не е изключено да се стигне до пълномащабен конфликт между Русия и НАТО, но в такъв случай светът ще бъде на крачка от трета световна война, от която никой не е заинтересован, коментира още Путин.

За изборите в САЩ

Русия няма предпочитания към кандидатите за президент на САЩ, ще работи с този, който бъде избран, заяви водещият кандидат за президент на Русия и действащ държавен глава Владимир Путин на пресконференция снощи в предизборния си щаб, предаде ТАСС.

"Нямаме предпочитания към нито един от кандидатите за президент на САЩ. Ще работим с когото и да е, на когото избирателите ще гласуват доверие", каза Путин. Същевременно той коментира, че политическата ситуация в САЩ "не е демокрация, а катастрофа, на която се смее целият свят".

В отговор на въпрос на журналист от чуждестранна медия относно демократичните процедури в САЩ и някои други западни държави, Путин каза: "Целият свят се смее на това, което се случва. Ние се държим по-сдържано, отколкото техните опоненти в други страни по света, но това е просто катастрофа, а не демокрация".

Путин заяви, че руските избори са демократични, докато САЩ използват административни ресурси, в това число и "съдебните инстанции", за да атакуват един от кандидатите за президент. Той каза още, че е очаквал негативната реакция на Запада на президентските избори в Русия. "Що се отнася до реакцията на някои чужди държави: тя е очаквана. Какво искахте от тях - да станат и да аплодират? Те се борят с нас, и то с въоръжени средства", каза Путин.

Първите, които поздрави руския президент с преизбирането му, бяха лидерите на Никарагуа, Венецуела, Куба и Боливия.