Президентът на Украйна Володимир Зеленски днес ще направи видео обръщение към американски сенатори по време на секретен брифинг на фона на опитите на администрацията на президента Джо Байдън да убеди Конгреса, че трябва да одобри искането на Белия дом за отпускане на близо 106 милиарда долара за финансиране на войните в Украйна, Израел и други нужди в сферата на сигурността, предаде Асошиейтед прес.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър обяви изявата на Зеленски, след като вчера администрацията отправи спешно предупреждение за необходимостта от одобряване на военната и икономическата помощ за Украйна, заявявайки, че без нея военните усилия на Киев да се защити от руската инвазия могат да забуксуват. Шумър заяви, че администрацията е поканила Зеленски да се обърне към сенаторите. Те ще изслушат и американските министри на отбраната, на външните работи и други висши служители в областта на националната сигурност.

Конгресът е одобрил повече от 110 млрд. долара за Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Но той не е одобрил никакви средства, откакто републиканците поеха управлението на Камарата на представителите от демократите през януари. Камарата на представителите и Сенатът последно одобриха 45 млрд. долара военна, финансова и хуманитарна помощ за Украйна като част от по-широк законопроект за годишните разходи, приет през декември 2022 г.

В отворено писмо до лидерите на Камарата на представителите и Сената директорът на Службата за управление и бюджет Шаланда Йънг предупреди, че САЩ ще изчерпят средствата за изпращане на оръжия и помощ за Украйна до края на годината, като заяви, че това ще "постави на колене" Украйна на бойното поле. Тя допълни, че САЩ вече са изчерпали парите, които са използвали за подпомагане на украинската икономика и "ако икономиката на Украйна се срине, те няма да могат да продължат да се бият, точка." "Парите ни свършиха - и времето ни почти изтече", добави Йънг.

Йънг заяви още, че съюзниците на САЩ са увеличили подкрепата си за Украйна, но че подкрепата на Вашингтон не може да бъде заменена.

До средата на ноември министерството на отбраната на САЩ е използвало 97% от полученото допълнително финансиране в размер на 62,3 млрд. долара, а Държавният департамент е използвал целия отпуснат му фонд за военна помощ в размер на 4,7 млрд. долара, пише тя.