Сръбският министър на отбраната заяви, че провежданите заедно с Русия и Беларус военни учения показват, че Сърбия има съюзници при евентуална бъдеща война на Балканите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По думите на Александър Вулин "Славянско братство" показва, че "ние вече не сме сами".

Министърът очевидно имаше предвид бомбардировките на НАТО през 1999 г., сложили край на конфликта в Косово, когато Русия остана встрани, посочва агенцията.

Основна задача на учението "Славянско братство 2019" е трениране на съвместни действия на трите страни в борбата с тероризма, уточни ТАСС.

Маневрите "Славянско братство" се провеждат за пети път. Първото им издание, през 2015 г., беше в Русия, а следващите - в Сърбия, Беларус, пак в Русия и сега отново в Сърбия.

Косовският президент Хашим Тачи заяви междувременно днес, че ако тази година не бъде постигнато правно обвързващо споразумение между Косово и Сърбия, отношенията между двете страни ще навлязат в "опасна зона" и ще доведат до дестабилизация в региона, предаде агенция Бета.

"Искаме веднъж завинаги да изясним нашите отношения като държава с държава, което може да се постигне само чрез диалог с ясни срокове, прецизни цели, гаранции и международна подкрепа от САЩ и ЕС. Не се съмнявам, че ако тази година не направим правно обвързващо споразумение между Косово и Сърбия, ще навлезем в опасна зона на отношенията, които може да дестабилизират целия регион", каза Тачи на откриването на конференция "Гласът на народа" в Прищина.

Президентът подчерта, че ситуацията и последните събития изобщо не са обещаващи и нещата не се придвижват в положителна насока.

Както вече стана ясно срещата на лидерите на Сърбия и Косово, която трябваше да се състои в Париж на 1 юли в присъствието на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, се отлага. Белград поставя като условие за подновяване на диалога отмяната на 100-процентовите косовски мита за сръбски стоки, а Косово иска Сърбия да признае независимостта му и да не пречи на членството му в международни организации.