Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ако Белград и Прищина не успеят да разрешат споровете помежду си, няма да могат да влязат в Европейския съюз, предава обществената "Радио и телевизия Косово" (RTK), цитирани от Фокус.


"Винаги съм бил за конструктивен диалог между Сърбия и Косово. Не съм доволен, че процесът не върви в правилната посока", подчерта председателят на ЕК.

"Ако спорът между Сърбия и Косово не бъде разрешен, нито едната от тях няма да може да стане член на ЕС... Не искаме да излагаме ЕС на нестабилност. Ние искаме да изнесем стабилност в тези страни, или както и да ги наричате", подчерта Юнкер.

Припомняме, че САЩ призоваха Сърбия и Косово към диалог и взаимно признаване по случай 20-ата годишнина от края на разполагането на сили на НАТО за прекратяване на конфликта помежду им.

"Бе постигнат голям напредък, но работата още не е свършена. Прищина и Белград трябва да положат допълнителни усилия за постигането на цялостно споразумение, базирано върху взаимно признаване", заяви Белият дом в изявление.

Според Вашингтон диалогът между Сърбия и Косово е единственият път, по който може да се стигне до истинска независимост.