"Сирия потвърждава желанието си да си сътрудничи с организацията", заяви цитиран от официалната агенция САНА източник от сирийското външно министерство, предадоха АФП и БТА.

"Министерството отправи официална покана към ОЗХО да изпрати в предградието на Дамаск - Дума, мисия за установяване на фактите и за разследване на твърденията за предполагаемо използване на химически оръжия", добави източникът.

ОЗХО обяви в отговор, че ще изпрати скоро разследващ екип в Дума, за да провери дали е имало там химическа атака, предаде Франс прес.

ОЗХО получи официална покана от сирийското правителство да проведе разследване. "Екипът се приготвя да замине скоро за Сирия", посочи организацията в комюнике.

На 7 април бе извършено предполагаемо нападение с боен отровен газ в последната бунтовническа крепост край Дамаск, при което загинаха десетки цивилни. Оттогава САЩ и други западни страни заплашват да нанесат военен удар срещу режима на Башар Асад, който отрича да е отговорен за станалото.

Русия, която поддържа правителството на Асад, на свой ред заяви, че е готова да помогне за уреждане на посещение тази седмица на специалисти от ОЗХО на мястото на предполагаемо нападение с отровен газ в Сирия, заяви по-рано висш руски депутат, цитиран от АП.

Евгений Серебренников от комисията по отбрана на Съвета на Федерацията каза пред агенция РИА Новости, че Русия няма търпение ОЗХО "най-сетне да започне да изпълнява функциите, за които е създадена".

Доказателствата за употребата на химически оръжия в дамаското предградие Дума са убедителни, те са "много, много ясни", каза междувременно германският канцлер Ангела Меркел. Тя допуска още една проверка, но изрази убеденост, че "това няма да промени" становището на Германия. Меркел подчерта, че по този въпрос трябва да се говори "с много ясен език".

КРЪСТОСАН ОГЪН:  Имало ли е химическа атака в Дума?