Симеон Сакскобургготски разговаря с крал Чарлз Трети на прием в Бъкингамския дворец след погребението на кралица Елизабет II, съобщиха от секретариата на последния български цар и министър-председател от 2001 до 2005 г.

85-годишният Симеон присъства на държавното погребение на британската кралица вчера в Лондон по покана на кралското семейство, с което българското царско семейство има роднинска връзка, както и дългогодишни приятелски отношения.

Въпреки че е 11 години по-малък от Елизабет Втора, Симеон й е чичо, а тя е пета братовчедка на неговите деца по линия на кралица Виктория, омъжена за принц Алберт Сакс-Кобург-Гота, чичо на Цар Фердинанд.

В неделя Сакскобургготски се поклони пред тленните останки на кралицата, които бяха изложени в Уестминстър хол, а снощи присъства и на приема, който крал Чарлз III даде в Бъкингамския дворец. На него бяха поканени представителите на кралските семейства и държавните глави, пристигнали в британската столица, за да изпратят в последния й земен път 96-годишната Елизабет Александра Мери Уиндзор.

Вчера последният български цар присъства на службата в Уестминстърското абатство, заедно с представителите на кралските семейства на Швеция, Испания, Белгия, Дания, Княжество Лихтенщайн, Кралство Нидерландия, Гърция, Румъния, Сърбия и много други.

Снимка: kingsimeon.bg

Снимка: kingsimeon.bg