Земетресение с магнитуд 5.3 по Рихтер в Хърватия, регистрира Европейският сеизмологичен център. Според данните на центъра, дълбочината на труса е 10 км. и е станал в 10.47 часа местно време близо до град Крък. От Сеизмологичната служба в Република Хърватия обаче определят силата на труса от 4,8 по Рихтер. 

Земният трус е усетен по цялото хърватско крайбрежие, добавя хърватската Сеизмологична служба. Минути по-късно е имало и втори трус, доста по-слаб - с магнитуд от 2 по скалата на Рихтер.

Официални данни за щети засега няма, но живеещи близо до епицентъра съобщават за пукнатини по стените на къщите им.  

"Не изглеждаше безобидно, земята се разтресе под краката ни и се чу силен тътен", заяви жител на Крък, цитиран от Индекс. Жители на района около епицентъра съобщават, че всичко е продължило около 10 секунди и трусът е бил доста силен.

Клара Рожман, журналист от "Ютарни лист" от Риека, заяви, че високите сгради в Риека са се разклатили. Земетресението е усетено доста силно и в Ровин.

"Беше доста силно, разклати се доста и продължи между пет и десет секунди", казва жителка на Ровин, цитирана от "Ютарни лист".

Засега, според докладите на компетентните служби, няма щети. Както заяви Дино Козлевац, главен шеф на пожарната служба на окръг Истрия, всички пожарникари са в готовност в случай на сигнали за помощ.

"Единствените сигнали, които имаме, са тези на разстроени граждани, които не знаеха какво се случва. Досега нямаме съобщения за щети и нашите пожарникари са в готовност за всичко, което може да е необходимо през следващите няколко часа", заяви Козлевац.

През 2020 г. серия от силни земетресения разлюляха Хърватия, в района на Загреб, рано сутринта на 20 декември. Най-силният трус беше 5,2 по Рихтер, последван от по-слаби със сила 4,9 и 4,7 по Рихтер. Тогава имаше нанесени материални щети, за щастие - без жертви. През март същата година обаче земетресение с магнитуд 5,3, също в района на Загреб, причини смъртта на един човек, а 27 бяха ранени.

Сеизмичната активност в Хърватия става часове след поредицата от трусове в северната ни съседка Румъния. Те бяха регистрирани в 23:28 часа, в 23:31 снощи, както и в 02:14, 03:07 и 04:29 часа българско време тази сутрин. Те са били със сила между 3,4 и 4 по Рихтер. Всички са били в района на град Търгу Жиу, където вчера бе регистрирано и по-силното сеизмично събитие от 5,2 по Рихтер в Румъния. 

У нас пък тази сутрин имаше две слаби земетресения. Едното в района на Тополовград в 7:57 часа със сила 3,2 по скалата на Рихтер и дълбочина - 15,5 км. Около 50 минути по-рано е отчетен трус и на 17 км от Раднево с по-слаб магнитуд - 2,8 по Рихтер и дълбочина 9 км., според данните на Европейския сеизмологичен център.