Иранската телевизия обяви днес първи частични резултати от вчерашните парламентарни избори в страната. Те показват силно представяне на хардлайнерите в столицата Техеран, макар че властите не съобщават пълни резултати, нито пък важната информация за избирателната активност, предаде Асошиейтед прес.

Избирателите имаха ограничени възможности за избор, тъй като над 7000 потенциални кандидати бяха дисквалифицирани, повечето от тях реформатори или умерени. Сред недопуснатите до участие бяха 90 депутати в сегашния 290-членен парламент, които искаха да се борят за преизбиране.

Макар да липсват окончателни резултати, един по-нисък от обичайното процент на гласувалите би бил признак за масово недоволство от състоянието на икономиката и от начините, по които правителството реагира на поредицата от кризи.

Държавната телевизия, без да съобщава за броя на получените гласовете, обяви имената на водещите кандидати за 30-те депутатски места в столицата Техеран. Всички те са хардлайнери начело с Мохамад Багер Калибаф, който се очаква да бъде следващият председател на парламента.

Изборите се проведоха в обстановка на масова психоза заради заплахата от новия коронавирус, проникнал и в Иран. Много избиратели се явяваха пред урните с предпазни маски на лицата. Данните досега сочат 28 потвърдени случая на заразени с вируса, включително пет смъртни случая, два от които в самия изборен ден.