Новият премиер на Швеция нарисува нерадостна картина на положението в страната в първото си коледно обръщение към нацията, като особено наблегна на заплахите за обществената сигурност, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Швеция се намира в много сериозно положение", каза министър-председателят Улф Кристершон - 58-годишен консерватор, който е на премиерския пост от средата на октомври, след като получи подкрепа от крайнодясна партия.

Кристершон посочи три кризи, които според него подкопават сигурността на скандинавския народ: рязкото увеличаване на случаите на насилие, войната на Русия срещу Украйна и енергийната криза в Европа.

Въпреки че в очите на света Швеция изглежда като мирна и спокойна държава, всъщност случаите на насилие с използване на огнестрелно оръжие в нея са най-много в ЕС, каза той. Премиерът посочи, че от началото на годината до средата на декември е имало 378 такива случая, при които са загинали 60 души, а 104 са били ранени. За сравнение, в Норвегия и Дания е имало само по четири подобни смъртни случая, а във Финландия - два.

В Сьодертеле, град близо до Стокхолм, са застреляни толкова души, колкото в Лондон. Почти всички убити млади хора са били в престъпни банди и почти всички са били с имигрантски произход, каза още Кристершон.

Той наследи на поста социалдемократката Магдалена Андершон и управлява с трипартийна коалиция, която без подкрепата на крайнодясната партия "Шведски демократи" не би имала мнозинство в парламента. Обществената подкрепа за "Шведските демократи" с тяхната популистка и антиимиграционна платформа, се увеличи, благодарение на това, че те превърнаха борбата с престъпността в свой приоритет, отбелязва ДПА.