Органите на реда в Стокхолм попречиха на шведка да загаси току-що запален от иракски активист Коран.

 В социалните мрежи се появи видео, на което се вижда как жена пръска с пожарогасител иракчанин, който е подпалил екземпляр от свещената книга.

Докато полицията охранява акцията на иракчанина и наблюдава как той пали със запалката си свещената за мюсюлманите книга, руса жена се хвърля с пожарогасител, за да спре палежа. Полицаите обаче я спират, за да не успее да загаси горящата книга .

Впоследствие шведската полиция потвърди за ареста на жена, която се е опитала да изгаси копие на Корана, запалено в близост до иранското посолство в Стокхолм, предадоха ДПА и БТА.

Силите на реда заявиха, че тя е била арестувана за нарушаване на обществения ред.

През последните седмици 37-годишният иракчанин проведе няколко подобни акции, последвани от яростни протести в много мюсюлмански страни.

В съседна Дания също имаше редица ислямофобски прояви.

Терористичната мрежа "Ал Каида" неотдавна призова за атаки, а вчера Швеция повиши степента на опасност от терористични нападения до второто най-високо ниво от 2016 г. насам.

Преди ден премиерът Улф Кристершон заяви, че Швеция е предотвратила планирани терористични атаки, след като днес Шведската служба за сигурност (СЕПО) повиши оценката си за терористична заплаха до 4 по 5-степенна скала, предаде Ройтерс.

"Знаем, че планираните терористични атаки са предотвратени", каза Кристершон на пресконференция, без да предостави повече подробности.

В последно време в Швеция и в съседна Дания се състояха редица протести, на които антиислямски активисти изгаряха или повреждаха екземпляри от Корана. Тези актове предизвикаха гняв в мюсюлманските държави и безпокойство от нападения в тези страни.