Датската полиция затяга граничния контрол след скорошните изгаряния на екземпляри на Корана, които са се отразили на ситуацията в сферата на сигурността, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от снощи на датското правосъдно министерство.

Подобно решение бе взето от властите на Швеция по-рано тази седмица.

През последните месеци антиислямски активисти в Дания и Швеция изгориха и оскверниха по други начини няколко екземпляра на свещената за мюсюлманите книга, което предизвика вълна от възмущение и недоволство в ислямския свят. Проявите станаха повод за отправянето на искания към властите на двете страни да предприемат мерки по забраняването на подобни демонстрации.

"Днес властите стигнаха до заключението, че в момента е необходимо да се обърне по-специално внимание на това кой влиза в Дания, за да се отговори на конкретните и актуални заплахи", се казва в изявление на датското министерство на правосъдието. Засега се предвижда по-строгият граничен контрол да бъде в сила до 10 август, уточни ведомството.

"Неотдавнашните изгаряния на екземпляри на Корана, както заяви службата за сигурност и разузнаване, са повлияли на настоящата ситуация в сферата на сигурността", се казва в изявление на правосъдния министър Петер Хумелгор.

Правителствата на Дания и Швеция разкритикуваха изгарянията на екземпляри на Корана и заявиха, че обмислят нови законови мерки, с които да бъдат възпрепятствани подобни прояви. Вътрешни критици обаче твърдят, че подобни мерки биха подкопали свободата на словото, която е защитена от конституциите на двете страни.