Американският президент Джо Байдън откри историческата среща на върха в Кемп Дейвид с лидерите на Япония и Южна Корея, като заяви, че трите страни "са по-силни, а светът е по-сигурен..., когато сме заедно", предаде Асошиейтед прес. Обръщайки се към южнокорейския президент Юн Сук-йол и японския премиер Фумио Кишида, Байдън каза: "Искам да ви благодаря и на двамата за политическата смелост, която ви доведе тук". "Днешният ден ще бъде запомнен като исторически", добави Байдън, информира БТА.

Тримата лидери на Япония, САЩ и Южна Корея излязоха и със съвместно изявление след тристранната си среща, в което осъждат "опасното и агресивно поведение" на Китай в регионалните води. Според японски официални лица това е първият случай, в който трите държави споменават поименно Китай в съвместно изявление на лидерите, предаде японската агенция Киодо.

Президентът на САЩ Джо Байдън, южнокорейският му колега Юн Сук-йол и японският премиер Фумио Кишида определят действията на Китай в Южнокитайско море като "опасни и агресивни", като това е най-острият език, използван досега в тяхно общо изявление, отбелязва Ройтерс.

"Ние, лидерите на Япония, Република Корея и САЩ, се събрахме в Кемп Дейвид, за да дадем началото на нова ера на тристранното ни партньорство", се казва в окончателния вариант на текста, разпространен от южнокорейската агенция Йонхап.

"Споделяме общи опасения от действия, които са несъвместими с основания на правила международен ред и подкопават мира и просперитета в региона", пише още в документа.

Тримата лидери обвиняват Китай в "незаконни претенции" в Южнокитайско море и категорично се противопоставят на "всякакви едностранни опити за промяна на статуквото във водите на Индо-тихоокеанския регион".

"Освен това отново потвърждаваме ангажимента си за пълна денуклеаризация на Корейската народнодемократична република (КНДР) съгласно съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и призоваваме КНДР да се откаже от ядрените си програми и програмите си за балистични ракети", допълват Байдън, Юн и Кишида.

Тримата лидери заявяват, че са единни в подкрепата си за Украйна.

"Потвърждаваме ангажимента си да подкрепим Украйна в борбата срещу непровокираната и брутална агресивна война на Русия, която разклати основите на международния ред", пишат те.

Япония, САЩ и Южна Корея ще разширят сътрудничеството си и отвъд Индо-тихоокеанския регион, като в случай на "заплахи" бързо ще влизат в контакт, за да водят консултации, допълва агенция Киодо.