Протестиращи поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро нахлуха в сградата на Конгреса на Бразилия. Според съобщения в местните медии нахлуване е осъществено и във Върховния съд. Новият държавен глава Луис Инасио Лула да Силва е евакуиран в безопасна зона далеч от централната част на Бразилия

Бразилската полиция използва сълзотворен газ в опит да отблъсне привържениците на Болсонаро от района на Конгреса. 

Властите опитахa да отцепят защитна зона, но протестиращите, които отказват да приемат изборната победа на Лула да Силва, успяха да пробият кордоните, няколко десетки от тях успяха да се изкачат по рампата на тази сграда с модерна архитектура и да се покатерят на покрива ѝ

Първите разпространени кадри напомнят щурма на Капитолия в САЩ и показват истинска човешка вълна, която се стича към Конгреса. 

Демонстранти се появиха на покрива, но и на всички околни поляни, включително тази пред президентския дворец "Планалто".

Жаир Болсонаро, който беше победен с малка преднина от Лула да Силва на втория тур на президентските избори на 30 октомври, напусна Бразилия в края на миналата година и отпътува за САЩ.

В изключително емоционална реч Луис Инасио Лула да Силва бе видимо ядосан и разпореди на федералните сили за сигурност да предприемат действия за справяне с безредиците. Той заяви, че случващото се е прецедент в историята на страната. Лула да Силва нарече нахлулите в Конгреса - "фанатични фашисти", които представляват "всичко, което е отвратително" в политиката. Президентът се зарече, че те ще бъдат открити и върху тях ще се стовари цялата строгост на закона. Да Силва повтори, че "фанатиците са направили нещо, което никога преди не е виждано в тази държава". 

Президентът на обвини и силите за сигурност:

"Имаше, бих казал, некомпетентност, злонамереност или недобросъвестност от страна на хората, които се грижат за обществената безопасност във Федералния окръг Бразилия. Не е за първи път. Ще видите на снимките, че именно полицаи насочват хората към Площада на трите власти".

 

Важно е да се отбележи, че има нещо повече зад всичко това от загубата на Жаир Болсонаро, коментира кореспондентката на Би Би Би в Бразилия Кейти Уотсън.

"Много от привържениците му, с които говорих през изминалите месеци казаха, че той е по-малко подходящ, отколкото беше в миналото. Това, което най-крайните протестиращи искат повече от всичко е Лула в затвора, а не в президентския дворец", допълва Уотсън.

По думите й, това е в резултат от техния страх от комунизма и неправилното им разбиране, че настоящият държавен глава е комунист. Разбиране, която подхранва гнева им повече от всичко останало. Жаир Болсонаро е просто средство за този гняв - той е човекът, който да замени Лула. Но Болсонаро бе много тих, след като загуби изборите и не е толкова твърдолинеен, колкото привържениците му.

"Някои бразилци пък са категорични, че Болсонаро също не става за президент и само армията може да спаси Бразилия", допълва кореспондентката на Би Би Си. По думите на Кейти Уотсън все пак това е държава, в която военно управление е абсолютно приемливо от голяма част от обществото.

Съветникът на американския президент по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Вашингтон осъжда опита да се подкопае демокрацията в Бразилия. По думите му Джо Байдън внимателно следи ситуацията в южноамериканската държава. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел пък коментира, че е потресен от "незаконната окупация" на бразилския правителствен квартал от страна на екстремисти. Той изрази пълната си подкрепа за държавния глава Лула да Силва.

"Безредиците в Бразилия, създадени от привърженици на Жаир Болсонаро, са прояви на фашизъм", категоричен бе президентът на Колумбия Густаво Петро. Той призова за спешна среща на Организацията на американските държави.