Сградите на Конгреса, Върховния съд и президентският дворец в Бразилия отново са под контрола на силите за сигурност, съобщи бразилския телевизионен канал Глобо Нюз.

Подобно на щурма на американския Капитолий на 6 януари 2021 г. няколко хиляди привърженици на бившия държавен глава Жаир Болсонаро нахлуха в трите сгради само седмица след встъпването в длъжност на новия бразилски президент от левицата Луис Инасио Лула да Силва. 

Това стана малко, след като бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва разпореди на федералните сили за сигурност да предприемат действия за справяне с безредиците в столицата Бразилия. Така наречената федерална интервенция в Бразилия ще продължи до 31 януари, добави той. 

Обявената от Лула федерална интервенция означава, че държавата поема командването на силите за сигурност, които обичайно са под контрола на местните власти. Начело на тях застава Рикардо Гарсия Капели, който бе назначен от Лула и ще работи под прякото подчинение на президента. 

Бразилската федерална военна полиция започна да разпръсква протестиращите привърженици на Жаир Болсонаро. В официално изявление на Военната полиция, тези, които са идентифицирани като участващи в "вандалски актове", са отведени в полицейски участъци.

Около 30 демонстранти са били арестувани, съобщи CNN Brasil, която излъчи и видеоклипове на автобуси със задържани протестиращи.