Трима миньори бяха спасени, след като бяха затрупани под отломките на свлачище в златодобивен обект в североизточната афганистанска провинция Бадахшан, съобщи ДПА. Мъжете са прекарали повече от 60 часа без храна и вода под отломките в област Яван, докато най-накрая са били спасени късно вчера от властите с помощта на местните жители. Спасените миньори са били транспортирани днес с военен хеликоптер до болница в град Файзабад - столица на провинцията.

В четвъртък те са прокопали тунел, за да добиват злато, но той се срутил, часове преди силно земетресение да разтърси региона.

Местните власти твърдят, че спасителната мисия в планинския регион е била трудна поради липсата на оборудване и трудния път.

В провинция Бадахшан има мини за злато и лазурит, които от години се експлоатират незаконно и непрофесионално от местното население, което извършва тези дейност, за да покрива ежедневните си нужди.

Въпреки че разполага с множество неизползвани природни ресурси, икономиката на Афганистан е опустошена поради продължилата повече от четири десетилетия война. Със завръщането на власт на талибаните на фона на хаотичното изтегляне на международните сили през август 2021 г. страната допълнително потъна в бедност и безработица, което доведе и до масова миграция.