Бразилският президент Жаир Болсонаро напусна Бразилия за Съединените щати, 48 часа преди неговият съперник, новоизбраният президент Луиз Инасио Лула да Силва, официално да встъпи в длъжност, предаде Ройтерс. Малко преди това със сълзи на очи той се сбогува с привържениците си, като каза, че е "изгубил битка, но не и войната".

Болсонаро, запазил мълчание след загубата на изборите, не е потвърдил къде отива, но по данни на сайтовете за проследяване на самолетните полети той лети за Флорида, където вече пристигнаха служителите, отговарящи за неговата сигурност.

"Сега летя и скоро ще се върна", цитира думите му Си Ен Ен Бразилия.

Според Ройтерс неговата пресслужба не е отговорила на искането за повече информация.

Болсонаро неколкократно заяви, че няма да предаде президентския пост на Лула да Силва на официалното му встъпване в длъжност на 1 януари 2023 г., нарушавайки бразилските демократични традиции.

Той може да бъде изложен и на правни рискове, ако остане в Бразилия, тъй като президентският му имунитет изтича, когато Луиз Инасио Лула да Силва поеме президентския пост.

Междувременно новоизбраният президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва обяви вчера кой ще е новият директор на държавната петролна компания "Петробрас", предаде Франс прес.

 

"Имам удоволствието да обявя, че Жан Пол Пратес е назначен за директор на "Петробрас", написа Лула в "Туитър". "Той е адвокат, икономист и специалист в енергийния сектор, който ще поведе предприятието към голямо бъдеще", изтъкна Лула.

Назначението на 54-годишния Жан Пол Пратес, който изпълнява ролята на координатор в петролния и газовия сектор в периода до встъпването в длъжност на новия президент, следва да бъде одобрено от ръководството на "Петробрас".

Лула да Силва ще встъпи в длъжност утре.