Губернаторът републиканец на американския щат Тексас обнародва вчера закон, разрешаващ носенето на огнестрелно оръжие на обществени места без специално разрешение. Това е последната от поредица мерки, разширяващи правата, свързани с огнестрелни оръжия, в консервативните щати на САЩ, предаде Франс прес.

Законът, приет през май от Сената и камарата на представителите в доминирания от републиканци южен щат, позволява на всеки на възраст от 21 години и нагоре, на когото не е наложена забрана за притежание на огнестрелно оръжие, да носи такова на обществени места без разрешение. Законът трябва да влезе в сила от 1 септември.

Законовият текст посочва, че по конституция гражданите на Тексас имат право да носят огнестрелно оръжие и пречките пред упражняването на това право трябва да бъдат ограничени.

По-късно днес губернатор Грег Абът ще оглави церемония по случай обнародването на закона, съобщи в. "Тексас трибюн".

Абът беше посочил, че ще обнародва закона, само след като той бъде одобрен и от двете камари на щатския законодателен орган. Това е нещо, което около 20 други щати вече са одобрили и е време Тексас също да го одобри, беше заявил губернаторът през април по местно радио.

Опонентите на закона обаче, особено демократите в Тексас и в страната като цяло, заявиха, че облекчаване на правилата за огнестрелните оръжия би породило още насилие.

Цитирана беше стрелбата в щатската столица Остин от миналата седмица. Тогава имаше една жертва, а ранените бяха 13. Предишен случай със стрелба в Тексас имаше през 2019 г. в супермаркет в Ел Пасо, в която загинаха 22 души, а 23-ма бяха ранени.

След стрелбата в Остин законодателката от Тексас Вики Гудуин призова в понеделник губернатор Абът да наложи вето на закона. Трябва да се намесим, за да прекъснем този порочен кръг, изтъкна тя.