Шефът на Пентагона Кристофър Милър бе сред първите американци, получили ваксина срещу COVID-19. Той се ваксинира пред камера, за да насърчи населението на САЩ да направи същото, съобщи Франс прес.

"Това ли е всичко? Да видим. . . ами то изобщо не боли!", каза и.д. министър на отбраната, когато му бе поставена ваксината във военната болница "Уолтър Рийд" в предградията на Вашингтон.

Пентагонът обяви миналата седмица, че министърът и най-високопоставените военни ще се ваксинират доброволно и публично, за да покажат "ефикасността и безопасността" на ваксината.

Приоритет в тази най-голяма имунизационна кампания в историята на САЩ ще имат медицинските служители на първа линия и хората от старческите домове.

Броят на починалите в САЩ хора с COVID-19 надхвърли 300 000 в деня, в който страната започна ваксинационната кампания. Най-малко 300 267 души са починали в страната от началото на заразата, показват данни на университета "Джонс Хопкинс". Това се равнява на населението на град Синсинати в щата Охайо.

Регистрирани са над 16 милиона инфекции, повече отколкото в която и да било друга страна.

Снимка: БТА/АП

В САЩ редовно има по 200 000 заразени и 2-3 хиляди починали на денонощие.

За разлика от първата вълна през пролетта, когато случаите бяха съсредоточени главно в Ню Йорк и други гъсто населени райони, сега епидемията е засегнала цялата страна.

В Канада пък в понеделник голяма имунизационна кампания  по-малко от седмица след одобряването на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех".

Един от първите ваксинирани хора в страната бе служителка на старчески дом в Торонто, а поставянето на ваксината бе излъчено на живо по телевизията.

"Това е само началото на края, но вече усещаме, че ще бъде сложен край на тази пандемия", заяви премиерът на Канада Джъстин Трюдо в интервю за местно радио.

"Аз ще се ваксинирам с ентусиазъм, когато му дойде времето. Очевидно, трябва приоритет да са най-уязвимите хора", добави той.