Американският президент Доналд Тръмп намекна, че висшите служители в Белия дом ще почакат по-дълго за ваксините срещу COVID-19, след като медиите съобщиха, че високопоставени служители ще получат дозите в рамките на 10 дни, предаде агенция Ройтерс. Късно в неделя Тръмп обяви в Туитър, че е поискал да бъде направена корекция в плановете за ваксинация на служителите в Белия дом, допълва БТА.

"Хората, работещи в Белия дом, трябва да получат ваксината по-нататък в програмата, ако не се налага в конкретен случай", написа Тръмп в Туитър.

"Аз не съм планиран за получаване на ваксината, но очаквам това да стане в подходящ момент", посочи Тръмп.

Източник, запознат с плановете за ваксинация, заяви, че на вицепрезидента Майк Пенс и на други високопоставени американски представители от днес нататък ще бъде предложена новоодобрената ваксина срещу COVID-19 в рамките на план, който има за цел да гарантира, че правителството ще продължи да работи без прекъсване.

Тръмп се зарази с новия коронавирус и вече се възстанови. Много служители на Белия дом също вече бяха болни, което потенциално намалява тяхната нужда от бърз достъп до ваксина, отбелязва агенцията.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо съобщи, че първите ваксини срещу COVID-19 са пристигнали в страната, а още днес може да бъдат поставени и първите дози, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Трюдо публикува в Туитър снимка от разтоварването на ваксините от самолета. Канадският здравен регулатор одобри ваксината на американската компания "Пфайзер" и германската "Бионтех" в сряда.

Първите 30 000 дози ще бъдат изпратени на 14 места в Канада. Най-уязвимите категории, включително обитатели на домове за възрастни хора и здравни работници, ще бъдат първите ваксинирани.

Неотдавна правителството на Канада разшири договора си със "Пфайзер", за да получи до 249 000 дози от ваксината този месец.

Трюдо каза, че това е добра новина, но призова канадците да продължат да носят маски, да избягват събирания и да си свалят правителственото приложение, което показва на потребителите дали са в контакт с хора дали положителен резултат на тестовете за коронавирус.

В неделя бе съобщено за нови 5891 случая на COVID-19 в Канада, с които общият брой на заразените нарасна до 460 743. В петък здравни експерти предупредиха, че през януари Канада може да започне да регистрира по 12 000 нови случая дневно.

От усложнения, свързани с коронавирусната инфекция, в Канада са починали 13 431 души, включително 81 в събота.

Очаква се Канада да одобри скоро и втора ваксина срещу COVID-19 - тази, която бе разработена от компанията "Модерна".

Ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" и "Бионтех" ще бъде достъпна за пациенти в Англия от тази седмица, след като през миналата тя бе налична само в болниците, съобщава ДПА.

Националната здравна служба на Англия съобщи, че над 100 части на страната ще получат доставки на ваксината днес, с цел ваксинацията да започне в следващите часове. Създадени са локални центрове за ваксинация, които покриват всяка част на страната, като се спазват изискванията за съхранение на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех".

Медицински сестри, парамедици, фармацевти и други здравни работници ще работят съвместно с общопрактикуващите лекари, за да ваксинират хората на възраст над 80 години, както и работещите и обитателите на домове за възрастни хора.

Преди това ваксина можеха да получат само пациенти в болници, отбелязва ДПА.

В Шотландия обитателите на домове за грижи ще започнат да получават ваксината от днес. В Уелс говорител на правителството е съобщил за ДПА, че общопрактикуващите лекари чакат одобрение за друга ваксина - тази на "АстраЗенека" и Оксфордския университет, преди да започнат да я поставят на пациенти.