Турският президент Реджеп Тайип Ердоган украси корицата на новия брой на френското сатирично издание "Шарли ебдо" днес и предизвика гневни реакции в Турция.

На рисунката държавният глава седи на стол по гащи и с тениска, като повдига полата на забрадена жена и разкрива задните й части. Карикатурата е озаглавена: "Ердоган - той е много забавен насаме".

Турският президент беше сред най-активните участници във вълната от гняв, която се надигна сред мюсюлманските страни, след като "Шарли ебдо" реши да публикува повторно карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди едно десетилетие. Изображенията на Мохамед са забранени от исляма, а начинът, по който той беше изобразен от френското издание, беше възприет като особено провокативен.

Ердоган обвини френския президент Еманюел Макрон, че насърчава ислямофобията, като позволява публикуването на карикатурите на Мохамед. От своя страна Макрон защити свободата на словото наскоро на погребението на учителя Самюел Пати, който беше обезглавен от екстремист, след като показа някои от карикатурите в "Шарли ебдо" пред учениците си по време на урок за свободата на словото.

В рамките на размяната на реплики турският президент изрази съмнения в психичното здраве на Макрон, а в отговор Франция извика посланика си в Анкара за консултации. Ердоган също така призова за бойкот на френските стоки.

Карикатурата "взриви" Турция

Няма да мълчим пред отвратителните нападки срещу нашата култура и религия, заяви вицепрезидентът Фуат Октай в реакция по повод на карикатурата на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, публикувана във френското списание "Шарли ебдо", предаде Анадолската агенция.

Вицепрезидентът публикува пост в Туитър, който гласи: "Няма да убедите никого, криейки се зад свобода на мисълта! Осъждам неморалната публикация на непоправимия френски парцал, отнасяща се до нашия Президент. Призовавам международната общност, която има морал и съвест, да надигне глас срещу този позор".

Фахреттин Алтун, ръководителят на дирекцията по комуникации на турското президентство, също реагира на карикатурите.

"Антимюсюлманската програма на френския президент Макрон дава плодове! "Шарли ебдо" току-що публикува поредица т.нар. карикатури, пълна с противни изображения, които уж представят нашия Президент. Ние осъждаме този най-отвратителен опит с тази публикация да се разпространява културен расизъм и омраза", написа на английски език Алтун.

Осъждане дойде и от говорителя на президента Ибрахим Калън.

"Строго осъждаме публикацията, свързана с нашия Президент на френско списание, което няма уважение към никоя вяра, реликва или ценност. Тези неща разкриват само собствената им пошлост и безнравственост. Нападките по личните права не са хумор и свобода на изразяване. Целта на тези неморални и безсрамни публикации е да посеят семената на омразата и враждебността", написа Калън в Туитър.

Турската прокуратура е започнала разследване срещу ръководството на "Шарли Ебдо".

"Нашият народ не трябва да се съмнява, че всички необходими правни и дипломатически стъпки ще бъдат направени срещу въпросната карикатура. Нашата битка срещу тези груби, злонамерени и обидни действия ще продължи докрай с разум, но и решимост", заяви дирекцията по комуникациите на турското президентство