Работници поставяха днес метални прегради и закриваха с шперплат витрините на ресторанти и магазини на парижкия булевард "Шанз Елизе" преди очаквания втори протест на недоволните от повишаване на цените на горивата, предаде Ройтерс.

В продължение на повече от от две седмици "жълтите жилетки" блокираха пътища из цяла Франция в спонтанен бунт срещу повишаването на цените на горивата и скъпия живот. Демонстрациите им се превърнаха в едно от най-големите предизвикателства за френския президент Еманюел Макрон след идването му на власт преди 18 месеца.

Преди седмица хиляди демонстранти, които нямат лидер и се организират с помощта на социалните мрежи, се събраха в Париж за първи път и превърнаха "Шанз Елизе" в бойно поле, след като влязоха в сблъсък с полицията. Полицаите използваха срещу тях сълзотворен газ и водни оръдия.

Демонстрантите се ползват с голяма обществена подкрепа.

"Напълно съм съгласна с демонстрантите. Жалко е, че трябва да се взимат предпазни мерки срещу възможни щети, но аз подкрепям движението", заяви Брижит, собственичка на магазин на "Шанз Елизе".

Протестите свариха президента Макрон неподготвен и точно в момента, когато той се опитваше да си върне част от изгубената популярност, отбелязва Ройтерс. Избликът на недоволство е най-силен в селските райони, провинциалните градове и предградията и е израз на прекъснатите връзки между отчуждените избиратели и градските елити.

На проява с представители на френската общност в Буенос Айрес преди срещата на Г-20 Макрон заяви, че разбира "основателния гняв, нетърпение и страдание на хората, които искат да живеят по-добре", но посочи, че няма да промени политическия си курс.

Френските "жълти жилетки" вдъхновиха протести и в съседна Белгия, където днес демонстранти хвърляха камъни по сградата на правителството.

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер заяви, че "Шанз Елизе" ще бъде затворен за автомобилно движение, а пешеходците ще преминават през няколко пропускателни пункта. По време на протеста по целия булевард ще бъдат разположени няколко хиляди полицаи.