Айфеловата кула ще бъде затворена за посетители в събота във връзка с предстоящата демонстрация на "Жълтите жилетки" в Париж, съобщават на нейната официална страница в Twitter.

"Поради демонстрациите, които ще се проведат на Марсово поле, кулата ще бъда затворена за посещения в събота, 24 ноември", се казва в изявлението.

В събота, на няколко места в Париж, французите, които протестират срещу покачването на цените на бензина, както и увеличаването на данъците, ще проведат масови демонстрации. Очаква се в града да пристигнат 30 000 души.

Както по-рано през деня съобщи парижката префектура, безопасността по улиците в събота ще бъде осигурена с около 3 000 полицаи и военни. Появи се информация, че между 100 и 200 симпатизанти на крайната левица и крайната десница ще опитат да се слеят с демонстрантите, за да предизвикат хаос и да влязат в сблъсък с полицията.

Масовите протести срещу покачващите се цени на бензина и увеличаването на данъците започнаха през миналия уикенд. Участниците в демонстрациите наричат себе си "Жълти жилетки" - в съответствие с цвета на светоотразяващата екипировка, която шофьорите трябва да носят в опасни ситуации. Протестът беше планиран само за миналата събота, но вече е израз на гнева към Еманюел Макрон, който е наричан от демонстрантите "президентът на богатите".

Според френския вътрешен министър Кристоф Кастанер повече от 500 души са били ранени по време на тези акции, 17 от тях са получили сериозни травми. На редица места полицията е трябвало да използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. Според Министерството на вътрешните работи е имало многобройни боеве между демонстрантите и шофьори на автомобили, на които те блокирали пътя. Има сведения за използване и на хладно оръжие.

Президентът Еманюел Макрон призова за диалог. Очаква се той да направи публично изявление във вторник. Той е категоричен, че няма да отстъпи от вече приетите мерки - данъка върху горивата няма да бъде анулиран.