Журналист, който предаваше на живо в интернет днешния протест на "жълтите жилетки" в Брюксел, бе задържан от полицаи, докато е в ефир.

Прякото излъчване прекъсна, след като в продължение на около минута журналистът бе влачен, въпреки че се легитимира със служебна карта и представи документи за самоличност.

Преди да бъде задържан, той успя да покаже как група от стотина протестиращи е обградена в центъра на столицата от силите на реда.

Хората споделиха в прякото предаване, че протестът им далеч не е свързан само с цената на дизела. Всички интервюирани коментираха, че политиците са твърде откъснати от действителността, в която деца гладуват и работещите не успяват да издържат семействата си със заплатите, които получават. Те поискаха пълна яснота къде отиват средствата от данъците. В последните дни официална статистика показа, че гражданите на Белгия и Франция, където възникна движението на "жълтите жилетки", плащат най-високите данъци в ЕС.

Снимки: АР/БТА

Снимки: АР/БТА

Задържаният журналист е Реми Бюизин, който притежава официална прескарта, издадена от Френската република, показва профилът му в Туитър. Той уточнява, че работи в професията от около година и половина. Марката "Брют.", с която Бюизин работи, действа основно в социалните мрежи и се занимава главно с независимо отразяване на живо на събития от обществена значимост. Марката е обявила официален адрес за кореспонденция в Париж.

В Брюксел в този час е в ход операция по изтласкването на протестиращите. Кметът на града, който положи клетва вчера, обяви в 17.00 ч. българско време днес, че оттук нататък всеки протестиращ подлежи на задържане.

Снимка: АР/БТА

"Жълтите жилетки" очакваха по-рано днес да бъдат приети от премиера Шарл Мишел, но сред тях попаднаха анархисти, които запалиха и унищожиха два полицейски автомобила в близост до резиденцията на министър-председателя.

Снимка: АР/БТА

Кадри от мястото на събитието показват изкъртени улични табели и настилка. Полицията използва водно оръдие и сълзотворен газ срещу протестиращите.

Снимки: АР/БТА

Местни медии уточняват от мястото на събитието, че протестиращите първи са проявили агресия, като са замервали служителите по сигурността с камъни, пиратки и димки. Досега са задържани около 60 души - заради носенето на забранени предмети, но и на очила за ски.

Броят на протестиращите днес е скромен, след мнозина от поддръжниците на "жълтите жилетки" се въздържаха да пътуват днес до столицата от опасения, че в него може да се намесят анархисти.

Репортери съобщават, че протестиращите се движат из центъра на града сякаш безцелно. По силата на закона днешният протест в Брюксел е неразрешен.

Снимки: АР/БТА

Снимки: АР/БТА

"Жълтите жилетки" в последните дни станаха повод за саморазправа с телевизионен екип, за задържането на журналист от полицията, за уволнението на дългогодишен политически наблюдател в най-гледаната френскоезична телевизия в страната. Протестиращи са на мнение, че медиите поддържат нездравословно близки отношения с политиците и не отразяват професионално протестите.

Снимки: АР/БТА