Сблъсъци избухнаха вчера и продължиха и тази нощ в западното предградие на Париж - Нантер - след смъртта на 17-годишен водач на автомобил, убит от полицай заради отказ да изпълни нареждане, предаде Франс прес, като уточни, че полицаят е задържан.

Трагедията се разиграла вчера сутринта. Първоначално източници от полицията твърдяха, че автомобил е блъснал двама полицаи на мотоциклети. Разпространен в социалните мрежи видеозапис, чиято автентичност е била проверена от АФП, обаче показва как единият от полицаите се прицелва в шофьора и после стреля от упор, когато автомобилът потегля.

Във видеоклипа се чуват думите "ще получиш куршум в главата", като не става ясно кой ги изрича. Автомобилът изминава няколко десетки метра, след което се забива в един стълб.

Жертвата, 17-годишният Наел М., е починал малко след като бил улучен в гърдите, добавя БТА.

Смъртта на младежа и обстоятелствата около нея предизвикаха възмущение и гняв в Нантер - работническото предградие, в което живеел Наел. Привечер вчера възникна напрежение между жителите и полицията. Според доклад на полицията към 01:00 ч. тази нощ са били арестувани петнадесет души.

Префектурата на департамент О дьо Сен, чийто главен град е Нантер, съобщи за "спорадични движения" в няколко квартала. Макар префектурата да уверяваше малко преди полунощ, че ситуацията е овладяна, напрежението продължи да се разраства и обхвана и квартали в северните парижки предградия. Същият източник съобщи за "множество спорадични инциденти" в градовете Аниер, Коломб, Сюрен, Обервилие, Клиши су Буа и Мант ла Жоли.

Близо до префектурата в Нантер са били използвани минохвъргачки за фойерверки. В музикално училище избухна пожар, но пожарникарите бързо се намесиха.

Огньове бяха запалени покрай железопътна линия, подпалени бяха няколко автомобила и контейнери за боклук, унищожени са автобусни навеси. Някои демонстранти издигнаха барикади. Полицията на няколко пъти отвърна със сълзотворен газ.

Властите разследват случилото се.