Около 500 мигранти от Централна Америка се опитаха вчера да си пробият със сила път към САЩ през граничния пункт Сан Исидро в Тихуана. Те бяха отблъснати от американската гранична охрана, която затвори пункта и използва срещу тях сълзотворен газ.

Имигрантите са част от кервана от хиляди мигранти, който измина 4000 километра пеша, за да опита да имигрира в САЩ. 

До вчерашните сблъсъци се стигна заради бавната процедура за подаване на документи за убежище в САЩ, която, според мигрантите, ще им отнеме до половин година.

Няколко часа след щурма на мигрантите пунктът бе отново отворен за трафика и в двете посоки.

Мексиканското външно министерство обяви, че ще депортира незабавно мигрантите, които са се опитали насилствено и нелегално да пресекат границата със Съединените щати.

Около 500 мигранти от Централна Америка се опитаха вчера да си пробият със сила път към САЩ през граничния пункт Сан Исидро в Тихуана

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

 

Стотици имигранти опитаха да преминат на американска територия

Снимка: АР/БТА

Един от големите пропускателни пунктове беше временно затворен след опит на имигранти да влязат в Съединените щати

Снимка: АР/БТА

Според министерството мексиканските власти са овладели протеста на граничния пункт между Тихуана и Сан Диего и въпреки голямото напрежение в този район няма да изпратят военни, за да контролират близо 7400 мигранти, струпали се на мексиканско-американската граница в района на градовете Тихуана и Мехикали.