Различни варианти на съвместни действия с цел обезвреждане на заплахи и стабилизиране на обстановката по границите на Русия и Беларус ще се отработват при предстоящата проверка на силите за реагиране на Съюзната държава на двете страни. Това съобщи днес на брифинг за чуждестранните военни аташета руският зам.-министър на отбраната Александър Фомин, предаде ТАСС.

Беларуско-руските маневри "Съюзна решимост-2022" ще се състоят от 10 до 20 февруари, информира военното министерство в Минск.

Войските ще действат на 5 военни полигона в Беларус. Ще участват поделения от Източния военен окръг на Руската федерация.

Проявата е договорена от президентите на двете страни през декември 2021 г. По време на извънплановата проверка ще бъде направена по-специално оценка на готовността на войските да гарантират военна сигурност, уточни Александър Фомин.

Нито Минск, нито Москва съобщават обаче колко войници ще участват в ученията.

В Беларус обаче започнаха да пристигат руски военни сили и техника за участие в маневрите, стана ясно вчера от изявление на секретаря на беларуския Съвет за сигурност Александър Волфович.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви по-рано, че войски на двете страни ще проведат учения заради разсящото чуждо военно присъствие в Украйна и Полша, която е членка на НАТО.

Русия - близък съюзник на Беларус, и Западът водят интензивни дипломатически разговори, след като Москва изпрати около 100 000 войници на границата с Украйна. Според Киев и западните му съюзници това може да е подготовка за инвазия, посочва АФП.

На друга позиция са Беларус и Русия.

"Украйна започва да струпва войски близо до беларуската граница. В Полша и балтийските държави в близост до границата с Беларус са съсредоточени вече над 30 000 военнослужещи", заяви вчера Лукашенко по време на съвещание, посветено на съвместните оперативни учения между Беларус и Русия.

Беларуският лидер подчерта, че между 8 и 10 000 са американските военни на територията на Полша и балтийските държави.

"Каква работа имат тук американците? Защо упрекват нас и Русия, че провеждаме маневри, учения и т.н., когато вие сте дошли през девет земи в десета. Какво ще правите тук?", отбеляза Лукашенко.

Според него, Полша се е обърнала към ръководството на НАТО с молба за разгръщане на многопластова система за логистична и техническа подкрепа в региона и основният въпрос, на който трябва да се отговори, е "защо?".